Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 14:09
BUSINESS & FINANCE

Επιτροπή ειδικών: «Όχι» σε άνοιγμα εμπορικών κέντρων – κέντρων αισθητικής

Επιτροπή ειδικών: «Όχι» σε άνοιγμα εμπορικών κέντρων – κέντρων αισθητικής

Αρνητική φαίνεται πως θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι φέρεται επίσης να τάσσονται υπέρ της διατήρησης του SMS στο 13032 για τρίωρες αγορές στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και της διατήρησης της μεθόδου του click inside.

Σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια, το θέμα φαίνεται πως παραπέμπεται για επόμενη συνεδρίαση.

Η επιτροπή συνεδριάζει αυτή την ώρα για να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και αναμένεται να καταθέσει στην κυβέρνηση την τελική εισήγησή της, βάσει της οποίας θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι από Δευτέρα περιμένει μία νέα πραγματικότητα τους περισσότερους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ, μεταφορές αλλά και στο Δημόσιο καθώς θα πρέπει να επιστρέψουν στη εργασία τους αφού έχουν κάνει πρώτα το self test και βέβαια βγει αρνητικό.

Την πρώτη εβδομάδα η διαδικασία θα είναι πιο ελαστική καθώς η διάθεση των self tests θα αρχίσει από Δευτέρα-19 Απριλίου και θα μπορούν να δηλωθούν στην ειδική πλατφόρμα έως τις 25 Απριλίου. Ο εργαζόμενος εφόσον έχει κάνει το πρώτο τεστ αυτοδιάγνωσης και έχει βγει αρνητικό πέρα από τη δήλωση του στο selftesting.gov.gr δεν χρειάζεται να προσκομίσει κάποια βεβαίωση. Ο εργοδότης θα μπορεί να ενημερωθεί για το ποιοι εργαζόμενοι έχουν κάνει self test και το αποτέλεσμα του από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Oι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν με το ΑΜΚΑ τους από το φαρμακείο ένα τεστ την εβδομάδα. Από το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ εβδομαδιαίως θα στέλνονται στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που θα δικαιούνται να κάνουν τεστ. Θα ξεκλειδώνουν με αυτό τον τρόπο τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων. Η αποστολή των στοιχείων θα γίνεται με αυτό τον τρόπο καθώς η «δεξαμενή» των εργαζομένων αλλάζει συνεχώς αφού υπάρχουν προσλήψεις-απολύσεις και αλλαγές στο καθεστώς που εργάζεται ο κάθε εργαζόμενος.

Παρόλα αυτά η δωρεάν διανομή θα αφορά μόνο όσους εργάζονται με φυσική παρουσία στους κλάδους που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και σε συγκεκριμένες θέσεις στο Δημόσιο. Δεν θα μπορούν να προμηθευτούν self tests όσοι ναι μεν εργάζονται σε αυτούς τους κλάδους  στον ιδιωτικό τομέα αλλά βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία. Δωρεάν τεστ δεν θα μπορούν να προμηθευτούν και φυσικά όσοι δεν έχουν δηλωθεί από τον εργοδότη τους στο ΠΣ Εργάνη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News