Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 12:39
AMAZON

Η «μάχη» του Τζεφ Μπέζος με τα συνδικάτα

Οι δεσμεύσεις για τον «καλύτερο εργοδότη παγκοσμίως»

Η «μάχη» του Τζεφ Μπέζος με τα συνδικάτα

Μπορεί η πρώτη «μάχη» εναντίον του συνδικαλισμού να τον βρήκε νικητή, αλλά είναι σαφές ότι ο Τζεφ Μπέζος καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη -για τον ίδιο- κατάσταση, εν μέσω της αυξηνόμενης κριτικής για τις εργασιακές συνθήκες στην Amazon.

Οι 5.800 εργαζόμενοι στην αποθήκη του Μπέσεμερ στην Αλαμπάμπα τάχθηκαν προσφάτως εναντίον της εκπροσώπησης από συνδικάτο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της διοίκησης του αμερικανικού κολοσσού.

Όμως, η όλη κινητοποίηση, η οποία πυροδότησε την εμφάνιση αντίστοιχων πρωτοβουλιών και σ’ άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, έχει οπωσδήποτε θορυβήσει τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο.

Κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Amazon, με τoν ίδιο να εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δεύτερου μεγαλύτερου εργοδότη στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά για τους εργαζόμενούς μας. Δεν πρέπει να βολευόμαστε με το αποτέλεσμα της πρόσφατης ψηφοφορίας στο Μπέσεμερ» έγραψε, μεταξύ άλλων.

Η Amazon απασχολεί συνολικά 1,3 εκατ. άτομα παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 800.000 στις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 2020, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για ταχυμεταφορές, προέβη σε 500.000 νέες προσλήψεις.

«Παρά τα όσα έχουμε επιτύχει, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε ένα καλύτερο όραμα για την επιτυχία των εργαζομένων μας» έσπευσε να προσθέσει ο Μπέζος, ιδρυτής και επικεφαλής του εμπορικού «γίγαντα».

Υπενθυμίζεται ότι η εταρεία, ως ένα δείγμα καλής θέλησης, έχει ορίσει ως κατώτατο ωρομίσθιο τα 15 δολάρια ανά ώρα. Όμως, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δέχθηκε ποικίλες επικρίσεις τόσο για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας όσο και για τις πιεστικές συνθήκες εργασίας.

Απαντώντας σ’ αυτές τις κατηγορίες, ο Μπέζος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να καταστήσει την Amazon τον «καλύτερο εργοδότη παγκοσμίως» και το «ασφαλέστερο μέρος εργασίας στη Γη».

Από την πλευρά τους, όσοι πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου συνδικάτου στην Amazon δήλωσαν απολύτως «δικαιωμένοι» από το περιεχόμενο της επιστολής του Μπέζος, διαμηνύοντας ότι η εκστρατεία τους είχε «καταστροφικό αντίκτυπο στη φήμη της εταιρείας, ανεξαρτήτως της έκβασης της ψηφοφορίας».

«Ξεκινήσαμε μία παγκόσμια συζήτηση για τον τρόπο που η Amazon μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους. Η σημερινή παραδοχή του Μπέζος υποδηλώνει όλα όσα λέγαμε σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες. Όμως, η εν λόγω παραδοχή δεν αλλάζει τίποτα. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ένα συνδικάτο και όχι ακόμη μία προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της ζημιάς» δήλωσε ο Στιούαρτ Απελμπάουμ, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Λιανικών και Χονδρικών Καταστημάτων (RWDSU).

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News