BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης

Αγοραστές Vs Πωλητών στο Χ.Α.

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης

Στο γνωστό τέμπο των τελευταίων ημερών συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να βρει στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους, προκειμένου να δώσει συνέχεια στο ανοδικό ράλι του 9×9.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές μεταβολές, αμφιταλαντευόμενος μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων και κινούμενος πέριξ των 905 μονάδες.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 3,5 μονάδες -από 904,1 έως 907,74 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών στη ΓΕΚ Τέρνα, με αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη και πωλητή το fund Reggeborgh.  

Η ελληνική αγορά, όπως φαίνεται από τις πρώτες διαπραγματεύσεις της ημέρας, συνεχίζει στο ίδιο momentum των προηγούμενων ημερών, με τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις να υπερτερούν έστω και οριακά των διορθωτικών τάσεων. Κάπως έτσι, άλλωστε, η Λεωφόρος Αθηνών έχει ήδη γράψει 9×9 και αναζητάει το 10×10.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τράπεζα Πειραιώς (σ.σ. σήμερα θα καθοριστούν οι ακριβείς όροι της διαδικασίας), οι αλλαγές στους δείκτης MSCI στις αρχές Μαΐου και οι περαιτέρω εξελίξεις στην πανδημιας αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Στο +12% από τις αρχές του 2021

Κατά γενική ομολογία, πάντως, η εν λόγω τάση αναμένεται να είναι θετική, με τους αναλυτές να προεξοφλούν την σταδιακή προσέγγιση των 948 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2015, δηλαδή των τελευταίων έξι ετών.

Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και το πρόωρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμό, το οποίο αναμφίβολα θα βελτιώσει αισθητά το κλίμα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Βέβαια, όπως κατέστη σαφές και πέρυσι, οι τουριστικές επιδόσεις σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται κι από τις υπόλοιπες χώρες.

Από τις αρχές του 2021, ο Γενικός Δείκτης έχει εμφανίσει κέρδη της τάξης του 12%, ενώ εντός του Απριλίου η σωρευτική άνοδος αγγίζει το 5%. Την τρέχουσα εβδομάδα δε, η βελτίωση του κύριου χρηματιστηριακού δείκη διαμορφώνεται στο 2%. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στις τελευταίες εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 1%. 

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, κινείται σταθεροποιητικά, τηρώντας στάση αναμονής εν όψει της ολοκλήρωσης της ΑΜΚ της Τρ. Πειραιώς, η μετοχή της οποίας θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγματεύση την προσεχή Δευτέρα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κλαδικός δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος (0,1%) στις παρυφές των 600 μονάδων.

Η μετοχή της Eurobank, μετά τις χθεσινές ρευστοποιήσεις, φαίνεται ότι επιχειρεί να κινηθεί ήπια ανοδικά, κερδίζοντας περίπου 1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Alpha Bank – Εθνική Τράπεζα παρουσιάζουν οριακές απώλειες, παραμένοντας μία «ανάσα» από τα υψηλά έτους. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,26% 1,137 ευρώ
  • Attica Bank -1,12% 0,2205 ευρώ
  • Eurobank 0,96% 0,7798 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,22% 2,73 ευρώ

Στηρίγματα από ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές εξακολουθούν να διατηρούν τα ηνία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αν και μέχρι στιγμής διαθέτουν ένα πολύ μικρό προβάδισμα. Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα είναι η μοναδική, η οποία εμφανίζει κέρδη άνω του 1%, ενώ στο +0,8% ακολουθούν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Jumbo.

Στον αντίποδα, ελεχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Fourlis, η οποία υποχωρεί κατά 1,5%. Κατά 1,2% διολισθαίνει και η μετοχή της Ελλάκτωρ, εν μέσω του μετοχικού «πολέμου» και της υψηλής αβεβαιότητας για την προτεινόμενη ΑΜΚ. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές καταγράφουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 60,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News