BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Έκανε το 9×9 με τη βοήθεια των ΕΥΔΑΠ, Τέρνα και ΟΠΑΠ

Στις 905 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Φωτ. Intimenews

Την ένατη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και τη δεύτερη πάνω από τις 900 μονάδες συμπλήρωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα ισχυρά στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους του FTSE Large Cap να απορροφούν -έστω και οριακά- τις διορθωτικές κινήσεις των τραπεζικών μετοχών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έμεινε σε θετικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,36% και ενισχύθηκε στις 905,31 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (902,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 4,5 μονάδες -από 902,52 έως 907,05 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 110 εκατ. ευρώ, χάρη και στα δύο πακέτα που άλλαξαν «χέρια» στην Τέρνα Ενεργειακή.

Η ελληνική αγορά, μετά την χθεσινή υπέρβαση των 900 μονάδων, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι», καθώς κινείται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020, ακολουθώντας -έστω και με καθυστέρηση- την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηριών.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ανοδικών συνεδριάσεων, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη υπερέβησαν το 1%. Κι αυτό, διότι παράλληλα με τις επιλεκτικές αγορές λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.

Έτσι, επί της ουσίας, έχουμε τη διαμόρφωση δύο διαφορετικών τάσεων. Από τη μία πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι «ποντάρουν» στα θετικά οικονομικά μεγέθη και στη μερισματική πολιτική συγκεκριμένων τίτλων. Από την άλλη πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι κινούνται επιφυλακτικά. 

Προς το παρόν, έστω και οριακά, οι πρώτοι διατηρούν ένα μικρό «προβάδισμα», χάρη στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, προλειαίνοντας το έδαφος για τις 948 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Διόρθωσαν Alpha, Eurobank

Ο τραπεζικός κλάδος, αν και στην έναρξη της συνεδρίασης έδειξε διάθεση περαιτέρω ανόδου, σήκωσε το πόδι από το γκάζι, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις, μετά το +10% των τελευταίων ημερών. Αποτέλεσμα ήταν να υπαναχωρήσει στις παρυφές των 600 μονάδων, καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,74% και τερματίζοντας στις 597,7 μονάδες.

Η μετοχή της Αlpha Bank, ενδεικτικά, έκλεισε σε αρνητικό έδαφος, διορθώνοντας στο -1,2% και το 1,14 ευρώ, ενώ κατά 2% διολίσθησε και η μετοχή της Eurobank, η οποία -σε κάθε περίπτωση- διατηρήθηκε κοντά στο 0,8 ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα συνέχισε σε -έστω και ήπιο- ανοδικό τόνο, κερδίζοντας 1,4%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,21% 1,14 ευρώ
  • Attica Bank 3,25% 0,223 ευρώ
  • Eurobank -1,98% 0,7724 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,41% 2,736 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το αναγκαίο reverse split, στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Στηρίγματα από ΕΥΔΑΠ, Τέρνα, ΟΠΑΠ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές κατάφεραν να διατηρήσουν έως τέλους το μικρό «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, χάρη στα στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε κατά 4,8%, ενώ στο +3,6% έκλεισε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, μετά και τη διαφαινόμενη είσοδο του Ευάγγελου Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο.

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική ήταν η «εικόνα» και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 3,3%. Ομοίως, οι μετοχές των ΕΧΑΕ – Τιτάνα και Coca – Cocla βρέθηκαν κοντά στο +1,5%. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχώρησε κατά 2,2%, μετά τα οικονομικά μεγέθη του 2020.

Συνολικά, 53 μετοχές παρουσίασαν κέρδη, 51 μετοχές εμφάνισαν απώλειες, ενώ 22 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News