Business & Finance Παρασκευή 16/04/2021, 07:21
BUSINESS & FINANCE

Με «ταχύτητες» Amazon τα ΕΛΤΑ: Αναλαμβάνουν τη διανομή της

Με «ταχύτητες» Amazon τα ΕΛΤΑ: Αναλαμβάνουν τη διανομή της

Συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon έκλεισαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ανέλαβαν την διανομή των προϊόντων της Amazon στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας στη βάση συμφωνίας που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Η συμφωνία αφορά το λεγόμενο last mile delivery, δηλαδή το τμήμα της μεταφοράς από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια έως τον πελάτη.

Πηγές του MoneyReview σημειώνουν πως «το πλάνο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς η συνεργασία τους με τον παγκόσμιο κολοσσό Amazon για την παράδοση δεμάτων στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα πλήρους ιχνηλασιμότητας των παραγγελιών, αποτελεί εξέλιξη που δεν θα ήταν δυνατή μέχρι πριν κάποιους μήνες». Πηγές της αγοράς συμπληρώνουν πως καθοριστικό ρόλο στην επιλογή διαδραμάτισε και η πλήρης γεωγραφική κάλυψη που μόνο ο όμιλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων μπορεί να προσφέρει στην Amazon και στους πελάτες της.

Μέχρι πρότινος η Amazon χρησιμοποιούσε για τις παραδόσεις αυτές άλλες εταιρείες ταχυμεταφορών, συχνά πολυεθνικές, που όμως δεν κάλυπταν όλη τη χώρα. Ωστόσο η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου που πυροδότησε και στην Ελλάδα η πανδημία και τα lockdown διεύρυνε το πελατολόγιο της Amazon σε ολόκληρη την χώρα, ακόμα και σε απομακρυσμένα σημεία καθιστώντας την ανάγκη μιας τέτοιας συνεργασίας αναγκαία.

Οι κινήσεις της Amazon στην Ελλάδα

Η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ είναι μία από τις πολλές κινήσεις της Amazon το τελευταίο ενάμιση έτος στην Ελλάδα. Η εταιρεία δεν κρύβει τα σχέδιά της να αποτελέσει η χώρας μας έδρα του κόμβου των ψηφιακών υπηρεσιών της Amazon στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο ανακοίνωσε το επίσημο άνοιγμα γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα, έπειτα από ένα ολόκληρο χρόνο διεργασιών και προσεκτικών κινήσεων, που περιέλαβαν το άνοιγμα ενός κέντρου Amazon Cloud Front Edge τον Ιανουάριο του 2020 και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με έμφαση στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί από τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, σημείωναν τον Ιανουάριο κυβερνητικές πηγές, θυμίζοντας πως τυπικά η Amazon «επενδύει σε διαδοχικές φάσεις, αξιολογώντας προσεκτικά τα αποτελέσματα του κάθε βήματος». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία με τα ΕΛΤΑ. Εξάλλου ο επικεφαλής των υπηρεσιών cloud της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder στα μέσα Φεβρουαρίου μιλώντας στο MoneyReview επιβεβαίωσε πως ο αμερικανικό όμιλος σχεδιάζει περεταίρω επέκταση στα cloud services.

Ο αναπληρωτής διευθύνων και εντεταμένος σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων Βασίλης Μπαλούρδος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» είχε εξηγήσει πως για το συνολικό πακέτο του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού , θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 49 εκατ. ευρ. Από αυτά ένα σημαντικό τμήμα αφορά στην ανάπτυξη υποδομών αυτόματης ταξινόμησης και διαλογής δεμάτων στα κέντρα διανομής για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, την μείωση του χρόνου διαχείρισης και τη μείωση του κόστους. Κάτι που σύντομα θα αυξήσει τη διαχειριστική δυνατότητα των ΕΛΤΑ σε περισσότερα από 100.000 αντικείμενα ημερησίως μεταξύ των οποίων βεβαίως και αυτών της Amazon . Παράλληλα το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει και σημαντική περεταίρω ανάπτυξη του εμπορικού σκέλους τόσο σε όσο και επίπεδο ελληνικών όσο και διεθνών συνεργασιών όπως αυτή με την Amazon.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News