BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: ΕΥΔΑΠ και Τέρνα «κρατούν» τις 900 μονάδες

Διορθωτικές τάσεις στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: ΕΥΔΑΠ και Τέρνα «κρατούν» τις 900 μονάδες

Σταθερά άνω των 900 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από μεμονωμένους τίτλους του FTSE Large Cap, οι οποίοι απορροφούν τις διορθωτικές κινήσεις που επικρατούν στον τραπεζικό κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,39% και ενισχύεται στις 905,53 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (902,04 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε σχεδόν 4,5 μονάδες -από 902,52 έως 906,90 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 70 εκατ. ευρώ έως τις 2.00 το μεσημέρι, χάρη και στα δύο πακέτα που άλλαξαν «χέρια» στην Τέρνα Ενεργειακή.

Η ελληνική αγορά, μετά την χθεσινή υπέρβαση των 900 μονάδων, είναι σαφές ότι βρίσκεται σε καλό «φεγγάρι», καθώς κινείται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2020, ακολουθώντας -έστω και με καθυστέρηση- την ανοδική τάση των διεθνών χρηματιστηριών.

Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ανοδικών συνεδριάσεων, μόλις μία φορά τα ημερήσια κέρδη υπερέβησαν το 1%. Κι αυτό, διότι παράλληλα με τις επιλεκτικές αγορές λαμβάνει χώρα μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.

Έτσι, επί της ουσίας, έχουμε τη διαμόρφωση δύο διαφορετικών τάσεων. Από τη μία πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι «ποντάρουν» στα θετικά οικονομικά μεγέθη και στη μερισματική πολιτική συγκεκριμένων τίτλων. Από την άλλη πλευρά τους επενδυτές, οι οποίοι κινούνται επιφυλακτικά. 

Προς το παρόν, έστω και οριακά, οι πρώτοι διατηρούν ένα μικρό «προβάδισμα», χάρη στο οποίο ο Γενικός Δείκτης έχει καταφέρει να επιστρέψει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα, προλειαίνοντας το έδαφος για τις 948 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών. 

Οι τράπεζες σηκώνουν το πόδι από το γκάζι

Ο τραπεζικός κλάδος, στο μεταξύ, αν και στην έναρξη της συνεδρίασης έδειξε διάθεση περαιτέρω ανόδου, φαίνεται ότι έχει σηκώσει το πόδι από το γκάζι, με τους επενδυτές να προχωρούν σε διορθωτικές κινήσεις, μετά το +10% των τελευταίων ημερών. Αποτέλεσμα είναι να επιστρέφει στις παρυφές των 600 μονάδων, καταγράφοντας μικρή πτώση κατά 0,24% και υποχωρώντας στις 599 μονάδες.

Η μετοχή της Αlpha Bank, ενδεικτικά, βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος, διορθώνοντας στο -1,3% και το 1,14 ευρώ, ενώ σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η μετοχή της Eurobank, η οποία -σε κάθε περίπτωση- διατηρείται κοντά στο 0,8 ευρώ. Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει σε -έστω και ήπια- ανοδικό τόνο, κερδίζοντας 0,8%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -1,26% 1,1395 ευρώ
  • Attica Bank 0,43% 0,2315 ευρώ
  • Eurobank -0,36% 0,7852 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,82% 2,72 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης έως και την Παρασκευή, προκειμένου να υλοποιηθεί το αναγκαίο reverse split, στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Στηρίγματα από ΕΥΔΑΠ, Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές φαίνεται ότι διατηρούν ένα μικρό «προβάδισμα» έναντι των πωλητών, χάρη στα στηρίγματα σε μεμονωμένους τίτλους. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ ενισχύεται άνω του 3%, ενώ στο +2,5% βρίσκεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, μετά και τη διαφαινόμενη είσοδο του Ευάγγελου Μαρινάκη στο μετοχικό κεφάλαιο.

Από εκεί και πέρα, καλή είναι η «εικόνα» και στη μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία καταγράφει αύξηση κατά 2,1%. Ομοίως και η μετοχή της ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στη μετοχή της Jumbo, η οποία υποχωρεί κατά 1,2%, μετά τα οικονομικά μεγέθη του 2020.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 54 μετοχές παρουσιάζουν κέρδη, 43 μετοχές εμφανίζουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,9 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News