BUSINESS & FINANCE

Self test: Τι ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο

Πρόεδρος ΕΣΕΕ στο MR: «Θα κάνουμε οτιδήποτε πρέπει για να μείνει το λιανεμπόριο ανοιχτό»

Self test: Τι ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα του εμπορικού κόσμου μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας για τα υποχρεωτικά self tests στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο μία φορά την εβδομάδα, μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα. Αν και όλοι επισημαίνουν ότι το μέτρο βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου και αναμένουν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση και βεβαίως τις λεπτομέρειες, όπως αυτές θα καθορίζονται με τη σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε πρέπει για να μείνει το λιανεμπόριο ανοιχτό», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο «MR» ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας. Ο ίδιος, βεβαίως, επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις για το πώς θα διασφαλίζεται η λειτουργία της επιχείρησης σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος βρεθεί θετικός και επομένως κάποιος θα πρέπει να τον αντικαταστήσει.

Άλλος προβληματισμός που τίθεται από τον κλάδο του εμπορίου είναι εάν θα υπάρχει κάποια κάλυψη του κόστους τόσο για τη διενέργεια των επαναληπτικών ελέγχων στον οποίο θα πρέπει να υποβάλλεται ο εργαζόμενος που βρεθεί θετικός κατόπιν του self test όσο και για το διάστημα που δεν θα εργάζεται. Για παράδειγμα, μερίδα του κλάδου προτείνει οι εργαζόμενοι αυτοί να μπαίνουν έστω σε μερικό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Πολύ μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις που απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση και διακεκομμένο ωράριο). Εκπρόσωποι του κλάδου που μίλησαν στο «MR» εξέφρασαν την ελπίδα να δοθεί μία περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα, τονίζοντας ότι μόνο για να ενημερωθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που μπορεί να απασχολεί μία μόνο αλυσίδα απαιτείται κάποιος χρόνος, ενώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Επεσήμαναν δε ότι θα πρέπει να προβλεφθούν κάποιες δικλείδες ασφαλείας στις περιπτώσεις εργαζομένων που ψευδώς δηλώνουν ότι είναι θετικοί.

Δεν λείπουν τέλος εκείνοι οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα self tests είναι θετικά μεν για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, αλλά δεν θα προσφέρουν τίποτα περισσότερο στο λιανεμπόριο, καθώς, όπως τονίζουν, η υποτονική κίνηση στην αγορά δεν σχετίζεται με έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον κλάδο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News