Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 12:29
BUSINESS & FINANCE

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Αύξηση στο μισθολογικός κόστος

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Σημαντική «βουτιά» εμφάνισαν οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία, δείγμα των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Σταιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των κενών θέσεων στο δ’ τρίμηνο παρουσίασε πτώση κατά 31,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε σε μόλις 7.382 από 10.676 το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κενές θέσεις είχαν ανέλθε σε 9.685 στο γ’ τρίμηνο του 2020, σε 5.594 στο β’ τρίμηνο και σε 9.617 στο α’ τρίμηνο, σημειώνοντας ετήσια πτώση κατά 24,9%, κατά 61% και κατά 23,5% αντίστοιχα.

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα-1

Ως κενές θέσεις εργασίας ορίζονται οι θέσεις που θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η μείωση των κενών θέσεων αποτελεί προάγγελο μείωσης της ζήτησης εργασίας και άρα, των μελλοντικών προσλήψεων, προσθέτοντας νέα «βαρίδια» στον διαρκώς μειούμενο δείκτη απασχόλησης. 

Αύξηση του μισθολογικού κόστους

Την ίδια ώρα, στο μεταξύ, στο δ’ τρίμηνο του 2020, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στο μισθολογικό κόστος, καθώς ο σχετικός δείκτης, χωρίς διόρθωση, παρουσίασε βελτίωσγ κατά 5% σε ετήσια βάση.

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα-2

Παράλληλα, με εποχική διόρθωση, το μισθολογικό κόστος σημείωσε άνοδο κατά 4,5%, ενώ με διόρθωση ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών κατέγραψε αύξηση κατά 4,6%.

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα-3

«Εξαφανίστηκαν» οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα-4

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μισθολογικό κόστος περιλαμβάνει τακτικές αμοιβές και υπερωρίες, επιμίσθια, έκτακτες αμοιβές (δώρα, επιδόματα, μπόνους), καθές και αμοιβές για ημέρες που δεν πραγματοποιήθηκε εργασία (ημέρες άδειας, αργίας, κύησης, ασθένειας, αποζημιώσεις απόλυσης κ.α.).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News