BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με προσοχή προς τις 900 μονάδες

Νέο κύμα πιέσεων στην Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Με προσοχή προς τις 900 μονάδες

Επιφυλακτικά ανοδικά εκκινεί στη νέα εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένες κινήσεις, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο τις επίμονες ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς όσο και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,51% και ενισχύεται στις 896,22 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (891,69 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες -από 893,62 έως 896,87 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Η διάσπαση των αντιστάσεων των 900 μονάδων θεωρείται, σύμφωνα με τους αναλυτές, ζήτημα χρόνου, καθώς η ελληνική αγορά δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, ακολουθώντας την τάση των διεθνών χρηματιστηρίων, τα οποία «φλερτάρουν» καθημερινά με νέα ιστορικά υψηλά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εδώ και αρκετές ημέρες η Λεωφόρος Αθηνών σημειώνει νέα υψηλά έτους και νέα υψηλά 13,5 μηνών. 

Οπωσδήποτε, οι επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) σε Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ έχουν επιβραδύνει αυτή την ανοδική κίνηση, κάτι το οποίο φαίνεται και σήμερα, ενώ νερό στον μύλο της επιφυλακτικότητας ρίχνουν τόσο οι προκλήσεις της πανδημίας στον τουρισμό όσο και οι καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι καθημερινά νέα κεφάλαια εισρέουν στην αγορά, χάρη τόσο στα μηδενικά επιτόκια των τραπεζών όσο και στις ευοίωνες προοπτικές της οικονομίας. «Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί ή και θα διογκωθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να δώσει νέα καύσιμα στην αγορά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η Fast Finance. 

Οι επενδυτές, πέραν των παραπάνω, αποτιμούν σήμερα και τα νέα εταιρικά αποτελέσματα, με την Aegean να ανακοινώνει ζημιές 228 εκατ. ευρώ, καθώς η πανδημία περιόρισε τον αριθμό των επιβατών κατά 65% σε μόλις 5,1 εκατ. άτομα. Στον αντίποδα, η Πλαστικά Θράκης, αξιοποιώντας τις νέες επενδύσεις στην παραγωγή μασκών, εμφάνισε αύξηση 844% στην κερδοφορία, η οποία διαμορφώθηκε σε 37,9 εκατ. ευρώ για το 2020. 

Διττή «εικόνα» στις τράπεζες

Στις τράπεζες, η «εικόνα» του κλάδου παραμένει διττή, καθώς από τη μία πλευρά επικρατούν έντονες πιέσεις στην Τρ. Πειραιώς, λόγω της επικείμενης ΑΜΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί χωρίς δικαίωμα προτίμησης, από την άλλη πλευρά καταβάλλεται προσπάθεια σμίκρυνσης της «ψαλίδας» μεταξύ της Alpha Bank και των υπόλοιπων τίτλων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,7% και διαμορφώνεται στις 592,67 μονάδες, διευρύνοντας στο +12% τα σωρευτικά κέρδη μέσα στο 2021. 

Η Τρ. Πειραιώς βρίσκεται σε νέα ελεύθερη πτώση, υποχωρώντας κατά 16,5% και διολισθαίνοντας στα επίπεδα των 0,24 ευρώ/μετοχή. Αντίθετα, η μετοχή της Alpha ενισχύεται κατά 4,2% και το 1,14 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο +1,5%, ενώ η Eurobank παραμένει σχεδόν αμετάβλητη (-0,1%). Πιο αναλυτά:

  • Alpha Bank 4,27% 1,147 ευρώ
  • Αttica Bank 0,66% 0,2295 ευρώ
  • Eurobank -0,17% 0,7986 ευρώ
  • Eθνική Τράπεζα 1,54% 2,508 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -16,46% 0,2456 ευρώ

Στηρίγματα από Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τις μετοχές των Fourlis, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, οι οποίες βρίσκονται άνω του +2%. 

Η μετοχή της Ελλάκτωρ, από την πλευρά της, συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, υποχωρώντας κατά 1%, ενώ η μετοχή της Aegean παραμένει σταθερή στα 5,4 ευρώ, παρά τις τριψήφιες ζημιές για το 2020. Πολύ καλή είναι, τέλος, η «εικόνα» στη μετοχή της Πλαστικά Θράκης (+4,6%), στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 59,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News