Business & Finance Κυριακή 11/04/2021, 11:59
ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πλέγμα στήριξης για τον Απρίλιο και η «επόμενη γενιά» μέτρων

Το πλέγμα στήριξης για τον Απρίλιο και η «επόμενη γενιά» μέτρων

Με μέτρα που ήδη «τρέχουν» και άλλα που δρομολογούνται το προσεχές διάστημα επιχειρείται να δοθεί το αναγκαίο οξυγόνο στην αγορά, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο τεστ αντοχών διαρκείας μέχρι την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά στο σκέλος των μη απολύσεων και των μη λουκέτων, μέχρι σήμερα. Πρέπει να δούμε ότι πράγματι κάποιες επιχειρήσεις όταν ανοίξουν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και για αυτό εξετάζεται να συνεχιστούν μέτρα στήριξης», υπογράμμισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Στο πλαίσιο αυτό, εως τις 19 Απριλίου θα μείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του myBusinessSupport για τις αιτήσεις της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένεται να καταβληθεί στο τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν μείωση του τζίρου στο α’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Στους δικαιούχους συγκαταλέγονται, επίσης, όσοι έκαναν έναρξη έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021, αλλά και όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές με κρατική εντολή, ανεξαρτήτως διακύμανσης του κύκλου εργασιών. Εκτιμάται ότι θα υποβληθούν συνολικά 700.000 αιτήσεις. Εξ αυτών, χρήματα υπολογίζεται ότι θα εισπράξουν περίπου 300.000. Το μέγιστο ποσό της ενίσχυσης ανά επιχείρηση μπορεί να φθάσει τα 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ο κ. Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και 8ος κύκλος Επιστρεπτέας, σημειώνοντας πάντως πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τον Απρίλιο.

Παράλληλα έως τις 9 Μαΐου μπορούν να υποβάλλονται δηλώσεις για την επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο του προγράμματος Γέφυρα 2. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα είναι έντονο, καθώς μέχρι και την Πέμπτη 4.160 μοναδιαίοι Α.Φ.Μ. είχαν προχωρήσει στην οριστική υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 2.500 έως και 50.000 για τις επιχειρήσεις

Την περασμένη εβδομάδα και με φόντο τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε το πρόσθετο μέτρο της αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα τον Απρίλιο δικαιούνται αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Τα ποσά ανέρχονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ και οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ και η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου.

Παράλληλα, για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

  • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
  • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
  • Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης, έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, μία δράση συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr υπολογίζεται ότι τουλάχιστον μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου είναι δικαιούχος της ενίσχυσης. Η επιδότηση καλύπτει την αγορά τροφίμων και ποτών για τους αρχικούς 2 – 3 μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων θα λάβουν 8.000 – 10.000 ευρώ.

Παράλληλα το προσεχές διάστημα αναμένεται παρόμοιο μέτρο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι «θα υπάρξει ειδική στήριξη για τα γυμναστήρια, τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα από την πανδημία».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News