Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 21:15
ΙPOS

Απειλείται η ευφορία των συμφωνιών SPACs;

Απειλείται η ευφορία των συμφωνιών SPACs;

Προς εξάντληση βαίνει μία άκρως σημαντική πηγή χρηματοδότησης στις συμφωνίες των SPACs (εταιρειών ειδικού σκοπού), που εισάγονται στο χρηματιστήριο και εν συνεχεία αναζητούν να αγοράσουν μία εταιρεία. Οι σύμβουλοι των SPACs αναφέρουν οτι δυσκολεύονται τα μέγιστα να εξασφαλίσουν επενδύσεις από ιδιώτες για να χρηματοδοτήσουν τις προγραμματισμένες εξαγορές των εταιρειών ειδικού σκοπού.

Θεσμικοί επενδυτές, όπως Fidelity και Wellington Management, έχουν διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια υπό μορφή χρηματοδότησης στις SPACs από πέρυσι, όταν άρχισε να απογειώνεται η τάση αυτή, ανοίγοντας ένα δρόμο για εισαγωγή στο χρηματιστήριο για πλήθος επιχειρήσεων, από καθιερωμένες εταιρείες στον χώρο του λογισμικού και της ψυχαγωγίας έως κερδοσκόπους κατασκευαστές τεχνολογιών για ιπτάμενα ταξία και ηλεκτρικά οχήματα. 

«Μία Spac χωρίς ιδιωτική χρηματοδότηση μοιάζει σαν να μπαίνει στον ωκεανό», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος τράπεζας που είχε συμμετάσχει σε πολυάριθμες συμφωνίες με SPACs. Οι εταιρείες ειδικού σκοπού αντλούν μεν χρήματα από την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, όμως τυπικά χρειάζονται περισσότερο κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν τις εξαγορές τους. Στο σημείο αυτό, οι μεγάλοι θεσμικοί λειτουργούν ως μία μορφή εγγύησης για τις επιχειρηματικές προοπτικές και την αποτίμηση της εταιρείας που αποτελεί στόχο εξαγοράς. 

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 117 συμφωνίες εφέτος, όμως οι δυσκολίες στην χρηματοδότηση θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για τις 497 SPACs που εξακολουθούν να αναζητούν συμφωνία, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Επίσης, μόνο οι 25 από τις SPACs που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο από το 2019 έχουν ολοκληρώσει μέχρι στιγμής τις συμφωνίες τους. Τυπικά έχουν δύο έτη περιθώριο για να ολοκληρώσουν μία συγχώνευση, διαφορετικά επιστρέφουν το κεφάλαιο που άντλησαν στους επενδυτές. 

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες επτά ημέρες του Απριλίου, μόνο τέσσερις εταιρείες SPACs εισήλθαν στο χρηματιστήριο, συγκριτικά με τις 41 την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και τις 28 την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. «Από τους εκρηκτικούς ρυθμούς του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, έχουμε περάσει σε αρκετή ηρεμία όσον αφορά στις αρχικές δημόσιες εγγραφές», αναφέρει ο Αρι Εντελμαν, εταίρος της Reed Smith. 

Πηγή: FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS