BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Μπήκε στην τελική ευθεία για τις 900 μονάδες

Στις 891 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μπήκε στην τελική ευθεία για τις 900 μονάδες

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποχαιρέτισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να βρει τα αναγκαία «καύσιμα» και να διασπάσει τις αντιστάσεις των 890 μονάδων, φθάνοντας προ των πυλών του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ανεβάζοντας ρυθμό στο τελευταίο δίωρο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,78% και ενισχύθηκε στις 891,60 μονάδες -πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας-, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (884,77 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 882,73 έως 891,69 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 70 εκατ. ευρώ.

Το σήμα που έδωσαν οι επενδυτές στην τελευταία «στροφή» της εβδομάδας προμηνύει ότι η ελληνική αγορά πολύ γρήγορα θα κληθεί να αναμετρηθεί με τις 900 μονάδες, η υπέρβαση των οποίων αναμφίβολα θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην προ-πανδημίας εποχή.

Κι αυτό, μάλιστα, κόντρα στο κλίμα των τελευταίων ημερών, όταν η ελληνική αγορά «έριξε» ρυθμούς κα οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές κινήσεις και αφομοίωση των κεκτημένων, εν μέσω και των ρευστοποιήσεων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στα θετικά, πάντως, πρέπει να προσμετρηθεί το γεγονός ότι η «διόρθωση» ουδέποτε απείλησε ουσιαστικά το θετικό momentum, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση άνω του ψυχολογικού σημείου των 880 μονάδων, αλλά και να διατηρείται σταθερά σε υψηλό 13 μηνών.

Σ’ αυτό συνέβαλε και η κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικό «discount» έναντι των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων, οι οποίες βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, χάρη στις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη. 

Σε νέο υψηλό 13 μηνών οι τράπεζες

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, καθώς -παρά την πρωινή στασιμότητα- ενισχύθηκε κατά 1,33% και τερμάτισε στις 582,41 μονάδες, διευρύνοντας στο +10,5% τα κέρδη από τις αρχές του 2021 και στο +57% τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών.

Σ’ αυτό μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία εκτινάχθηκε κατά 3,7% και έφθασε στο 1,10 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό έτους και υψηλό 13 μηνών. Από την πλευρά τους, Eurobank και Εθνική Τράπεζα εμφάνισαν οριακές μεταβολές, με την πρώτη πάντως να «πιάνει» τον στόχο του 0,8 ευρώ.  

Από την πλευρά της, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στην Τρ. Πειραιώς συνέχισε να «συντηρεί» την έντονη μεταβλητότητα του τίτλου, ο οποίος κατάφερε να «σβήσει» τις πρωινές απώλειες (σ.σ. έφθασαν έως και το -5%) και να επιστρέφει σε θετικό έδαφος (1,10%). Παρ’ όλα αυτά, τερμάτισε εκ νέου κάτω του 0,3 ευρώ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εξάλλου, αυτή η κατάσταση θα διαιωνιστεί έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή έως τον Μάιο.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 3,68% 1,1 ευρώ
  • Attica Bank 1,33% 0,228 ευρώ
  • Eurobank 0,25% 0,8 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 0,41% 2,47 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,1% 0,294

Στo +3% η Viohalco, πιέσεις στον ΑΔΜΗΕ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ανέβασαν ρυθμούς το τελευταίο δίωρο, με αποτέλεσμα να καταφέρουν να «κυριαρχήσουν» έναντι των πωλητών, χάρη κυρίως στο +3% στη μετοχή της Viohalco. Κατά 2,3% ενισχύθηκε και η μετοχή της Mytilineos.

Ταυτόχρονα, η μετοχή της Σαράντης κατέγραψε άνοδο κατά 1,5%, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2020, ενώ κέρδη κατά 1,5% σημείωσε και η μετοχή του ΟΤΕ. Στο +1% έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη πλευρά, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία υποχώρησε κατά 1,4% λόγω της επιπλέον επιβάρυνσης από τη δυτική διαδρομή της Πελοποννήσου. Η Motor Oil δε, διολίσθησε κατά 1,2%.

Συνολικά, 65 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 44 μετοχές σημειώσαν πτώση, ενώ 20 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 59,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News