ΕΛΕΓΧΟΙ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π - Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ

Φόροι – πρόστιμα: Μόνο 1 στα 5 ευρώ μπήκε στα κρατικά ταμεία

Φόροι – πρόστιμα: Μόνο 1 στα 5 ευρώ μπήκε στα κρατικά ταμεία

Περίπου 360 ελέγχους ολοκλήρωσαν το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π και το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, βεβαιώνοντας φόρους και πρόστιμα που αγγίζουν τα 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν περίπου 22 εκατ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία, δηλαδή, μπήκε σχεδόν το 1 στα 5 ευρώ που καταλογίστηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π) ολοκλήρωσε περίπου 300 ελέγχους και βεβαίωσε 15 εκατ. ευρώ σε πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Από το ποσό αυτό, εισπράχθηκαν μόλις 250.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ) ολοκλήρωσε 60 ελέγχους και βεβαίωσε πρόστιμα και πρόσθετους φόρους ύψους 104 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 22 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, από το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 1,63 δισ. ευρώ, που προστέθηκε στα βιβλία κατά το πρώτο δίμηνο, η μεγαλύτερη οφειλή αφορά τον ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βεβαιωμένος ΦΠΑ που έπρεπε να εισπραχθεί το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ξεπέρασε τα 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τελικά 1,82 δισ. ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ που είχε βεβαιωθεί και έπρεπε να  εισπραχθεί ήταν 833 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τελικά 613 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων έφτασε τα 934 εκατ. ευρώ και από αυτά μπήκαν στα κρατικά ταμεία 647 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το πρώτο δίμηνο έπρεπε να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους 627 εκατ. ευρώ και τελικά εισπράχθηκαν 545 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, έπρεπε να πληρωθούν 4,4 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είχαν εισπραχθεί 3,62 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 82,3% του συνολικού ποσού.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του έτους αυξήθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά περίπου 100.000 άτομα και έφτασε 4,14 εκατ. άτομα, παρά το γεγονός ότι ισχύουν ευνοϊκά μέτρα για όσους έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα. Για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικό έχει δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία, να αναστείλουν την πληρωμή δόσεων παλαιότερων ρυθμίσεων οφειλών, για όσο διαρκεί το lock down. Το μέτρο εφαρμόστηκε και για τον Μάρτιο, ενώ δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και για τον Απρίλιο. Το ποσό τής δόσης που παγώνει μεταφέρεται για τη λήξη της ρύθμισης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News