BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Αίσιο τέλος στο «θρίλερ» των 880 μονάδων

Απώλειες κοντά στο 10% για την Τρ. Πειραιώς

Χρηματιστήριο: Αίσιο τέλος στο «θρίλερ» των 880 μονάδων

Διαστάσεις «θρίλερ» έλαβε η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διασπάσει τις αντιστάσεις των 880 μονάδων, καθώς οι ρευστοποιήσεις σε Τρ. Πειραιώς και Ελλάκτωρ περιόρισαν το ανοδικό momentum, παρά τα σημαντικά στηρίγματα από Eurobank και ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξης του 0,51% και ενισχύθηκε στις 881,49 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 4,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (877,04 μονάδες) και ανακτώντας επιτέλους το ψυχολογικό σημείο των 880 μονάδων.

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε εννέα μονάδες -από 875,91 έως 884,50 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να καθορίζεται στα γνωστά επίπεδα της τελευταίας περιόδου, κινούμενος μία «ανάσα» από το όριο των 85 εκατ. ευρώ.

Παρά την υπέρβαση ακόμη ενός τεχνικού ορίου, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ήταν «διάχυτη» καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι το οποίο οφείλεται στην επερχόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν η μετοχή της τράπεζας να τερματίσει στο -9,7%.

Αυτή την στιγμή, εξάλλου, οι μέτοχοι συνεδριάζουν  για την οριστικοποίηση των όρων της διαδικασίας. Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, η ΑΜΚ θα διεξαχθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, αλλά με προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους Έλληνες υφιστάμενους μετόχους. Στόχος είναι, σε κάθε περίπτωση, οι όλες διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επιβεβαιώθηκε -έστω και δύσκολα- σήμερα, η πλειονότητα των αναλυτών εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί ενώπιον του βασικού ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, σηματοδοτώντας την επιστροφή στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Άλλωστε, η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν αναμονή της απορρόφησης «πλουσιοπάροχων» ευρωπαϊκών κονδυλίων (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ), τα οποία καθίστανται ικανά να αλλάξουν άρδην τη δυναμική του ΑΕΠ και να αναβαθμίσουν τη χώρα στο σύνολό της. 

«Η πορεία του Γενικού Δείκτη συνεχίζει την ανοδική της κίνηση και σύντομα θα αναμετρηθεί με την περιοχή των 890-895 μονάδων, η υπέρβαση της οποίας θα απαιτήσει αυξημένα συναλλακτικά δεδομένα και πιθανόν περισσότερο χρόνο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Φυσικά, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις είτε στο διεθνές είτε στο εγχώριο μέτωπο -ικανές να διαταράξουν το ευοίωνο επενδυτικό κλίμα, όπως για παράδειγμα οι κίνδυνοι για την προτεινόμενη ΑΜΚ στην Ελλάκτωρ ή μια επί τα χείρω αναθεώρηση των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική σεζόν. 

Στο -9,7% η Πειραιώς, στο +3,7% η Alpha Bank

Οι τράπεζες, παρά τις ισχυρές ρευστοποιήσεις στην Τρ. Πειραιώς, κατάφεραν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να τερματίσει στο +1,6% και τις 573 μονάδες, μία «ανάσα» από το υψηλό έτους και το υψηλό 12μήνου (575 μονάδες). Άλλωστε, από τις αρχές του 2021, τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν το 9%.

Η Τρ. Πειραιώς, όπως προαναφέρθηκε, δέχθηκε νέο κύμα ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας ισχυρή πτώση κατά 9,7%, κλείνοντας στο 0,36 ευρώ και εμφανίζοντας απώλειες της τάξης του 70% εντός του τρέχοντος έτους. Το κλίμα αστάθειας επηρέασε αρνητικά και τη μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε ήπια κατά 0,7%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Eurobank συνέχισε το θετικό σερί, τερματίζοντας στο +3,7% και το 0,79 ευρώ, προσεγγίζοντας τον «μεγάλο» στόχο του 0,8 ευρώ. Η μετοχή της Alpha, από την πλευρά της, συνέχισε σταθερά άνω του 1 ευρώ, κερδίζοντας περίπου 2,1%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 2,1% 1,0475 ευρώ
  • Attica Bank -0,65% 0,23 ευρώ
  • Eurobank 3,71% 0,7934 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,77% 2,452 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -9,72% 0,3602 ευρώ

Στο +3,8% η ΔΕΗ, στο -1,9% η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη «μάχη», με αποτέλεσμα το χρηματιστηριακό ταμπλό να μοιάζει σχεδόν «μοιρασμένο», με τις εντολές πώλησης να επιμένουν σε αρκετούς τίτλους.

Ενδεικτικά, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 1,9% εν μέσω του μετοχικού «πολέμου» και των συζητήσεων για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν και οι μετοχές των Lamda Development, EΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, βασικό στήριγμα στον Γενικό Δείκτη αποτέλεσε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία ενισχύθηκε άνω του 3,8%, χάρη στο έντονο ενδιαφέρον για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κέρδη κατά 1,6% παρουσίασε και η μετοχή της Viohalco, ενώ στο +1,5% έκλεισε η μετοχή της Motor Oil.

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 62 μετοχές σημείωσαν απώλειες, ενώ 18 μετοχές διατηρήθηκαν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε σε 58,5 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News