Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 14:27
BUSINESS & FINANCE

Τζέιμι Ντίμον: Βλέπει «έκρηξη» ανάπτυξης στις ΗΠΑ έως το 2023

Τζέιμι Ντίμον: Βλέπει «έκρηξη» ανάπτυξης στις ΗΠΑ έως το 2023

Οικονομική «άνθιση» στις ΗΠΑ έως τουλάχιστον το 2023 «βλέπει» ο Τζέιμι Ντίμον, διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, αποδίδοντας ένα μεγάλος μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής στην ισχυρή δημοσιονομική «απάντηση» της αμερικανικής κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Χάρη στις εκτεταμένες αποταμιεύσεις, το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, την επιπλέον ποσοτική χαλάρωση, το τεράστιο ποσό δαπανών και το επιτυχημένο εμβόλιο, η αμερικανική οικονομία θα εκτιναχθεί» τονίζει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή προς τους μετόχους της επενδυτικής τράπεζας.

«Αυτή η άνθιση θα μπορούσε να διαρκέσει έως τουλάχιστον το 2023, καθώς η πολιτική των δαπανών θα μπορούσε να επεκταθεί έως τότε» προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της JP Morgan από το 2008.

Ειδική μνεία κάνει και στο νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο -κατά τον ίδιο- «θα δημιουργήσει πολλαπλές οικονομικές ευκαιρίες για όλους».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως αναφέρεται στο CNBC, κινείται και η εκτίμησή του για το προωθούμενο πακέτο επενδύσεων στον τομέα των υποδομών, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, για το οποίο βέβαια ζητάει υπομονή, έως ότου «δούμε τα αποτελέσματά του».

Όσον αφορά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της Wall Street, αν και παραδέχεται ότι οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις είναι «αρκετά υψηλές», σημειώνει ότι εξηγούνται εν μέρει από τις προσδοκίες για πολυετή ανάπτυξη. «Οι αγορές αποτιμούν την οικονομική ανάπτυξη και τις αποταμιεύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Federal Reserve, κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 6,5% για το 2021, ενώ θα ανέλθει στο 3,3% το 2022 και στο 2,2% το 2023.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News