Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 22:49
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στα 2,1 τρισ.ευρώ τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

Στα 2,1 τρισ.ευρώ τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης

H έκθεση των ιταλικών και γαλλικών τραπεζών στο κρατικό χρέος των χωρών τους εκτινάχθκε σε επίπεδα ρεκόρ από τότε που άρχισε η πανδημία, αναβιώνοντας ξανά τους φόβους για τη σύνδεση των τραπεζών με τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις. 

Τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί περισσότερο από 140 δισ.ευρώ, φθάνοντας τα 2,1 τρισ.ευρώ στη διάρκεια του έτους έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς των FT, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).  

Η έκθεση των ιταλικών τραπεζών σε ιταλικά κρατικά ομόλογα έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 712 δισ.ευρώ πέρυσι τον Αύγουστο, καταγράφοντας αύξηση 9% από τον περυσινό Φεβρουάριο. Αντίστοιχα το άνοιγμα των γαλλικών τραπεζών έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια της πανδημίας, στο ρεκόρ των 431 δισ.δολάρια το Σεπτέμβριο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση άνω του 18% από πέρυσι τον Φεβρουάριο. 

Η ενίσχυση των δεσμών αυτών μεταξύ τραπεζών και των εθνικών τους κυβερνήσεων έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τα «τρωτά σημεία» της νομισματικής πολιτικής, που ανέδειξε η κρίση χρέους πριν από μία δεκαετία. «Παραμένει ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η πανδημία με την αύξηση του δημοσίου χρέους αντανακλά την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Χέικ Μάι, τραπεζικός αναλυτής της Deutsche Bank. 

Η σύνδεση κρατικού χρέους – τραπεζών της Ευρωζώνης έχει επανέλθει στην ατζέντα των Βρυξελλών, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει δημόσια διαβούλευση για να εξετάσει τις πιθανές μεταρρυθμίσεις στα εργαλεία διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων της Ε.Ε. και στο πλαίσιο ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων. 

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προέβησαν σε ομολογιακές εκδόσεις ρεκόρ στη διάρκεια του 2020 προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους, οδηγώντας τα επίπεδα χρέους της Ε.Ε. πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά. Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ κρατούν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σε χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τη συμφωνία της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διοχετεύσει 750 δισ.ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις στις χώρες που έχουν πληγεί τα μεγιστα από την πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News