Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 15:39
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Τι ισχύει τελικά για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων

Stop στη λειτουργία του «shop in a shop»

Λιανεμπόριο: Τι ισχύει τελικά για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων

Διευκρινιστική εγκύκλιο για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στις «βαθύ κόκκινο» (σ.σ. πολύ αυξημένου κινδύνου) περιοχές της Ελλάδας, εξέδωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μετά την επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ στην επιχείρηση Notos.

Ειδικότερα, αποσαφηνίζονται τα εξής:

Α) Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας αφορά τις επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν υπό το καθεστώς υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος (shop in a shop), διαθέτουν δικό τους ΑΦΜ, διαφορετικό από τα υπόλοιπα που φιλοξενούνται στο ίδιο πολυκατάστημα και εξυπηρετούν τους καταναλωτές σε δικό τους αυτοτελή χώρο (corner).

Β) Στην αναστολή λειτουργίας, ωστόσο, δεν εμπίπτουν όσες επιχειρήσεις λειτουργούν υπό την διαχείριση ενός νομικού προσώπου και εκθέτουν τα προϊόντα τους σε ενιαίο χώρο, εκτεινόμενο σ’ έναν ή περισσότερους ορόφους, ακόμη και αν πρόκειται για προϊόντα διαφορετικών εμπορικών σημάτων. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λειτουργούν σύμφωνα με τη μέθοδο καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) και καθορισμού ραντεβού για παράδοση εκτός καταστήματος (click away). Επιπρόσθετα γι’ αυτές ισχύουν τα μέτρα της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ και ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των 20 ατόμων.

Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο

Υπενθυμίζεται ότι το όλον ζήτημα ανέκυψε, μετά την επιβολή προστίμου 8.000 ευρώ στη Notos, η οποία τη Δευτέρα λειτούργησε κανονικά σε Αθήνα και Πειραιά, κατά παράβαση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Πηγές της εταιρείας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του MoneyReview, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κατάστημα shop in shop κι επομένως θεώρησαν ότι έπρεπε να λειτουργήσουν. Θέτουν δε, το ερώτημα για ποιο λόγο την ίδια ώρα άνοιξε το Hondos Center, το οποίο θεωρούν ότι πρόκειται επίσης για shop in shop κατάστημα.

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται επίσης, ότι δεν είχαν καμία πρόθεση να καταστρατηγήσουν τον νόμο και ότι δεν έχουν αντίρρηση να είναι κλειστό το κατάστημα, σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι κλειστά και τα υπόλοιπα καταστήματα που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Π. Σταμπουλίδης σε επικοινωνία που είχε το «MR» είχε επισημάνει ότι η επιχείρηση Notos είχε ενημερωθεί γραπτώς από το υπουργείο ότι δεν επιτρέπεται να ανοίξει. 

Αυτό, πάντως, που φαίνεται να είναι το κρίσιμο σημείο για το εάν μια επιχείρηση κρίνεται ως κατάστημα shop in shop η όχι είναι εάν απασχολεί προσωπικό τρίτων (των προμηθευτών της), κάτι που ισχύει στην περίπτωση της Notos. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News