BUSINESS & FINANCE

«Κουρεμένα» ενοίκια 2020: Έτοιμες οι διορθωμένες δηλώσεις – Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

«Κουρεμένα» ενοίκια 2020: Έτοιμες οι διορθωμένες δηλώσεις – Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες

Ξεκίνησε η ανάρτηση στην ΑΑΔΕ των διορθωμένων δηλώσεων μισθώσεων ακινήτων για τους ιδιοκτήτες που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια κατά το 2020, αλλά λόγω δικών τους λαθών και παραλείψεων δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα από το κράτος. Προηγήθηκαν εντατικές και χρονοβόρες διασταυρώσεις των στοιχείων μίσθωσης από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, σε περίπου 570.000 περιπτώσεις που είχαν εντοπιστεί λάθη.

Η διαδικασία αφορούσε δηλώσεις ιδιοκτητών, για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020. Κατά κύριο λόγο, εντοπίστηκαν μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, καθώς και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν και ήδη, από χθες το βράδυ, έχει ξεκινήσει η επικαιροποίησή τους στη σελίδα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων στο aade.gr.

Εκεί, υπάρχει ενημέρωση για τις μισθώσεις ακινήτων από περισσότερους τού ενός ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλει ο καθένας ξεχωριστή δήλωση COVID για την ίδια μίσθωση, την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους συνιδιοκτήτες αυτούς ότι η αποζημίωση καταβάλλεται για όλους τους συνεκμισθωτές, με βάση τη δήλωση COVID ενός μόνο συνεκμισθωτή. Δηλαδή, μία δήλωση COVID εκ των συνεκμισθωτών γίνεται αποδεκτή, αλλά όλοι οι συνεκμισθωτές λαμβάνουν την αποζημίωση, που τους αναλογεί. Στους ιδιοκτήτες αυτούς, αποστέλλεται mail για να επισκεφθούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Μια άλλη κατηγορία δηλώσεων σε επεξεργασία είναι οι περιπτώσεις ακινήτων που φαίνονται μισθωμένα ταυτόχρονα με διαφορετικές συμβάσεις μίσθωσης. Για την αποφυγή καθυστερήσεων ή λαθών στις πληρωμές, η ΑΑΔΕ έχει συστήσει στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν στο σύστημα τη λύση των μισθώσεων που δεν ισχύουν πλέον. Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 12 Απριλίου. Στις περιπτώσεις που θα ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των ακινήτων και τυχόν δεν έχουν καταβληθεί ήδη αποζημιώσεις, αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε όσες περιπτώσεις δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, λόγω έλλειψης προσδιοριστικών στοιχείων των ακινήτων, η ΑΑΔΕ θα καλέσει τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες για να δώσουν τις αναγκαίες πληροφορίες.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε η απόφαση για τον τρόπο αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν μερική ή ολική απώλεια ενοικίου τον Μάρτιου. Συγκεκριμένα, σε όσες περιπτώσεις η μείωση του ενοικίου ήταν 40%, η αποζημίωση που καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό τού ιδιοκτήτη ανέρχεται στο 50% της απώλειας, δηλαδή στο 20% του κανονικού μισθώματος. Σε όσες περιπτώσεις δεν καταβάλλεται καθόλου μίσθωμα (έκπτωση 100%), οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημίωση ίση με το 80% του ενοικίου αν είναι φυσικά πρόσωπα ή 60% αν είναι νομικά πρόσωπα.Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, δεν συμψηφίζεται με οφειλές του ιδιοκτήτη και δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Η καταβολή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια του περασμένου μήνα θα γίνει στα μέσα Απριλίου, χωρίς να απαιτείται υποβολή δήλωσης covid για τον μήνα Μάρτιο, καθώς θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία των δηλώσεων covid Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News