BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι με το «καλημέρα»

«Έπιασε» το 1 ευρώ η Alpha 

Χρηματιστήριο: Τραπεζικό ράλι με το «καλημέρα»

Από εκεί που είχε μείνει την περασμένη Πέμπτη συνεχίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε ανοδική τροχιά, δοκιμάζοντας και τις αντιστάσεις των 880 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,85% και ενισχύεται στις 882,64 μονάδες, κερδίζοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (875,22 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες -από 879,07 έως 884,47 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας σχεδόν τα 15 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο. 

Παρά τη μεσολάβηση των δύο αργιών (σ.σ. Παρασκευή και Δευτέρα), η ελληνική αγορά δείχνει έτοιμη να υπερασπιστεί το θετικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων και να κάνει το πολυπόθητο «βήμα» προς τις 900 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος σήμερα βρίσκεται κοντά στο +4%.

Η βελτίωση των ισολογισμών, η αισθητή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPLs), οι αντοχές της κερδοφορίας του 2020, καθώς και η δρομολόγηση νέων τιτλοποιήσεων εντός του 2021 δημιουργούν ένα θετικό «κοκτέιλ», το οποίο οδηγεί τους τραπεζικούς τίτλους στο υψηλότερο σημείο της πανδημικής περιόδου.

Μάλιστα, οι προοπτικές εκτιμάται ότι θα καταστούν ακόμη πιο ευοίωνες, μόλις ολοκληρωθεί και το σίριαλ της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην Τρ. Πειραιώς, η οποία το προηγούμενο διάστημα προκαλέσει αρκετές αναταράξεις και μαζικά sell off. 

Το θετικό κλίμα, πέραν των τραπεζών, στηρίζεται και στην ευρύτερη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, με τις προσδοκίες για το φετινό καλοκαίρι να είναι αρκετά υψηλές. Την ίδια ώρα, το lockdown βρίσκεται σε φάση «χαλάρωσης», με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει νέο πισωγύρισμα.

«Μέρα με την ημέρα το Χ.Α. προσελκύει και πάλι νέους επενδυτές. Τα επιτόκια βρίσκονται στο μηδέν, το ρίσκο της χώρας είναι πολύ χαμηλά και το χρήμα ψάχνει διέξοδο» σημειώνει χαρακτηριστικά η Fast Finance, η οποία διαπιστώνει ευκαιρίες στους κλάδους της ενέργειας, των κατασκευών, της βιομηχανίας, της πληροφορικής και του real estate. 

Πάντως, όπως σπεύδει να προσθέσει, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. «Μία αγορά, η οποία είναι σε αγρανάπαυση τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι λογικό να είναι πολύ πιο ελκυστική σε σχέση με άλλες χώρες» εξηγεί, μεταξύ άλλων.

«Έπιασε» το 1 ευρώ η Alpha 

Επιστρέφοντας στις τράπεζες, ο κλαδικός δείκτης καταγράφει κέρδη άνω του 3,8% και διαμορφώνεται στις 574 μονάδες, δηλαδή μία «ανάσα» από το υψηλό έτους των 575 μονάδων. Εξάλλου, μόνο τον τελευταίο μήνα, η σωρευτική άνοδο ξεπερνάει το 13,5% (σ.σ. +6,6% από τις αρχές του 2021).

Από τις τραπεζικές μετοχές, μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει η Alpha Bank, η οποία χάρη στο +5%, ανακτά το επίπεδο του 1 ευρώ, καταγράφοντας νέος υψηλό πανδημικής περιόδου. Υψηλά κέρδη άνω του 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Eurobank – Τρ. Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ακολουθεί στο +2%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 4,9% 1,017 ευρώ
  • Attica 5,13% 0,2355 ευρώ
  • Eurobank 3,87% 0,779 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,97% 2,539 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 3,21% 0,444 

Κοντά στο +2% η ΕΥΔΑΠ, υπό πίεση η Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές ελέγχουν πλήρως το χρηματιστηριακό ταμπλό, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να ενισχύεται κατά σχεδόν 2%, χάρη στην πρόοδο του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Ψυττάλειας. Κέρδη άνω του 1,5% εμφανίζει και η μετοχή της Fourlis.

Στην αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ παραμένει στο επίκεντρο έντονων ρευστοποιήσεων, υποχωρώντας κατά 2,4%, εν μέσω των μετοχικών αψιμαχιών για την προτεινόμενη ΑΜΚ, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Απώλειες της τάξης του 1% σημειώνουν και τα ΕΛΠΕ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 65 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 58,7 δισ. ευρώ, αυξαμένη κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News