ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΟΡΑΤΟΡΙΑ

DBRS: Η έκπληξη από τις πρώτες ενδείξεις για τα δάνεια

DBRS: Η έκπληξη από τις πρώτες ενδείξεις για τα δάνεια

Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος γύρισε σελίδα, μέσα στο δύσκολο 2020, επισημαίνει σε σημερινή ανάλυσή της η DBRS, με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης να επισημαίνουν, μάλιστα, ότι οι πρώτες ενδείξεις από τα δάνεια σε μορατόριουμ είναι καλύτερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις ευμετάβλητες συνθήκες στην αγορά και τις λειτουργικές προκλήσεις, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έκαναν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και έθεσαν τις βάσεις για τον περαιτέρω μετασχηματισμό τους, επισημαίνει η DBRS.

Η αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις αγορές ομολόγων και οι  κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έκαναν για να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων  δανείων, στήριξαν την κεφαλαιακή του βάση, με τον οίκο να τονίζει ότι τα «μαξιλάρια» βρίσκονται πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις και παραμένουν σε γενικές γραμμές ισχυρά.

DBRS: Η έκπληξη από τις πρώτες ενδείξεις για τα δάνεια-1

«Παρά την πρόοδο που έχει γίνει, θεωρούμε ότι υπάρχουν ακόμα ρίσκα, καθώς η ποιότητα ενεργητικού αναμένεται να επιδεινωθεί στα δάνεια που βρίσκονται ακόμα ή βρίσκονταν σε αναστολή πληρωμών, παρότι οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν ενδεχομένως χαμηλότερες επιπτώσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν», επισημαίνει ο οίκος.

Όπως εξηγεί η DBRS, από τα 20 δισ. ευρώ των δανείων που μπήκαν σε μορατόρια, μόνο 2,5 δισ. ευρώ παρέμεναν σε αναστολή στα τέλη του 2020. Σημαντικό μέρος από αυτούς τους πελάτες, στο ποσοστό του 40-60%, έχει επιστρέψει σε καθεστώς κανονικών πληρωμών, ενώ μέτρα όπως το πρόγραμμα Γέφυρα και οι διευκολύνσεις των τραπεζών φαίνεται να περιορίζουν τις ροές νέων στάσεων πληρωμών (defaults).  Παρόλα αυτά, οι τράπεζες εκτιμούν ότι το 10-20% των δανείων αυτών θα «κοκκινίσει» με τον οργανικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) να είναι θετικός το 2021.

DBRS: Η έκπληξη από τις πρώτες ενδείξεις για τα δάνεια-2

Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS τονίζει ότι ο ρυθμός της ανάκαμψης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επενδυτική ζήτηση θα είναι σημαντικοί παράγοντες για να μπορέσουν οι τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους για τα κόκκινα δάνεια.

Τα κεφάλαια των τραπεζών αναμένεται να μπορέσουν να απορροφήσουν τις συνέπειες από τις πρόσθετες κινήσεις πωλήσεων NPEs, επισημαίνει η DBRS.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News