Business & Finance Τρίτη 6/04/2021, 07:08
ΕΠΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Lockheed Martin για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στόχος η μεγιστοποίηση του οφέλους της επένδυσης για τη χώρα

Τι περιλαμβάνει η πρόταση της Lockheed Martin για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) που εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, με προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της μαχητικής ισχύος του ΠΝ, όπως και την αναβάθμιση τεσσάρων υπαρχόντων πλοίων κλάσης ΥΔΡΑ, που είχαν κατασκευαστεί στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1990. Επιδιώκεται ακόμη, η απόκτηση αριθμού μεταχειρισμένων φρεγατών, καθιστώντας το πρόγραμμα, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, την μεγαλύτερη εξοπλιστική προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Στις επτά υποψηφιότητες, που εκτός από τους αντίστοιχους ναυπηγικούς οίκους συμπαρασύρουν και τις αντίστοιχες χώρες, ανήκει αυτή της αμερικανικής Lockheed Martin μέσω του τομέα πολεμικών πλοίων και ναυτικών συστημάτων που διαθέτει. Η εταιρεία προτείνει έκδοση της φρεγάτας πολλαπλών αποστολών MMSC-HN (Multi-Mission Surface Combatant-Hellenic Navy), με την πρότασή της να βασίζεται πάνω στα πλοία μάχης LCS (Littoral Combat Ship), κλάσης Freedom, που έχει υιοθετήσει σε περισσότερες από 15 μονάδες και χρησιμοποιεί με επιτυχία για πάνω από δέκα χρόνια το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ελληνική απαίτηση με στόχο την μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της επένδυσης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι να ναυπηγηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες  εκ των καινούργιων  φρεγατών στην Ελλάδα. Όπως και το σύνολο των εργασιών του εκσυγχρονισμού των πλοίων κλάσης ΥΔΡΑ να πραγματοποιηθεί σε εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η Lockheed Martin, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, προτείνει την κατασκευή μιας από τις MMSC-HN στο εξωτερικό, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το πιεστικό χρονοδιάγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού. Οι υπόλοιπες θα κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία από ελληνικό τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Για το σκοπό αυτό η εταιρία, σε συντονισμό με το Αμερικανικό Ναυτικό έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες  εγκρίσεις για την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, ώστε τρία από τα πλοία να κατασκευαστούν στην χώρα μας, σε ελληνικά ναυπηγεία, με την υποστήριξη της ευρύτερης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα κατασκευής των πλοίων στην Ελλάδα προβλέπει, κατά τις ίδιες πηγές, την κατακόρυφη αύξηση της απασχόλησης στους αντίστοιχους τομείς και τη δημιουργία τουλάχιστον 1.200 νέων θέσεων εργασίας τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού σε κλάδους υψηλής εξειδίκευσης. Υπολογίζεται ακόμη ότι ο συνδυασμός των ενεργειών θα περιορίσει την περίοδο απόσβεσης της αρχικής δημόσιας επένδυσης σε λιγότερο από 25 χρόνια. Στα οφέλη του προτεινόμενου προγράμματος περιλαμβάνονται η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας σε μελλοντικά αμερικανικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας με αξιόλογο ποσοστό στο καινούργιο πρόγραμμα μεγάλων φρεγατών FFG(X) κλάσης Constellation υπό ναυπήγηση για το Αμερικανικό Ναυτικό, με προοπτική ναυπήγησης 30 μονάδων. Αλλά και η δυνητική υποστήριξη πλοίων τύπου LCS Freedom Class του Αμερικανικού Ναυτικού, στα οποία βασίζονται οι MMSC-HN, για μονάδες που θα επιχειρούν στην Μεσόγειο υπό τον 6ο Στόλο. Δημιουργούνται προοπτικές και για κοινές εξαγωγικές ευκαιρίες.

Σε επίπεδο επιχειρησιακό, όπως αναφέρουν όσοι γνωρίζουν, το πρόγραμμα περιλαμβάνει υπερσύγχρονες  φρεγάτες με ικανότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου, που ενσωματώνουν συστήματα και όπλα στην αιχμή των σχετικών τεχνολογιών. Επιπλέον  πολλά από τα καίρια υποσυστήματα των νέων πλοίων προτείνονται και για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υπαρχόντων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ 200HN, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των ικανοτήτων τους, αλλά και την απόκτηση υψηλού επιπέδου συνάφειας ανάμεσα στις δυο κλάσεις. Αυτό θα έχει ως  αποτέλεσμα την πλήρη διαλειτουργικότητα στην εκπαίδευση και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων όσο και την επίτευξη οικονομικών κλίμακας στη συντήρηση και την υποστήριξη με σημαντικό όφελος εξοικονόμησης πόρων στην διάρκεια της καριέρας τους στο ΠΝ, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Η πρόταση, επισημοποιήθηκε σε διακρατικό επίπεδο ύστερα από την υποβολή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Letter of Request» στην αμερικανική κυβέρνηση, που δεν συνιστά δεσμευτική κίνηση, εκκινώντας τις απαιτούμενες ενέργειες για να υποβάλουν οι αμερικανικές υπηρεσίες την πρότασή τους στην ελληνική πλευρά.

Σημειώνεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι, εάν κι εφόσον, υιοθετηθεί η πρόταση, θα υπαχθεί στις διαδικασίες στρατιωτικών πωλήσεων σε ξένες χώρες μέσω του συστήματος FMS (Foreign Military Sales) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ. «Το FMS υλοποιείται πλήρως και 100%  με διαφάνεια και βάση των αυστηρών νόμων και θεσμοθετημένων πρακτικών που ισχύουν αποκλείοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαφθορά, ενώ δεν ενέχουν κανένα κέρδος για την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση» αναφέρουν.

Δημ. Δελ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS