Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 15:08
BUSINESS & FINANCE

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου

Ξαναζωντανεύει η αγορά στην Αθήνα - Ενθαρρυντικά τα πρώτα μηνύματα, σύμφωνα με τον ΕΣΑ - Απογοήτευση για τα κλειστά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου

Τις πρώτες «ανάσες» μετά από μήνες ασφυξίας λόγω του lockdown πήρε η αγορά της Αθήνας σήμερα, πρώτη ημέρα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-1

Νωρίς το πρωί επιχειρήσεις του λιανεμπορίου σήκωσαν ρολά για να υποδεχθούν ξανά πελάτες με ραντεβού, χρονικούς περιορισμούς και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και οι πρώτες ουρές – με τις αναγκαίες αποστάσεις – έκαναν την εμφάνισή τους στον πεζόδρομο της Ερμού. Μεγάλη προσέλευση παρατηρήθηκε και στο σημείο όπου διενεργούνται rapid test από κινητή μονάδα ρου ΕΟΔΥ.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-2

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης επισκέφθηκε τα καταστήματα της Αθήνας και συνομίλησε με καταστηματάρχες, οι οποίοι σύμφωνα με τον ΕΣΑ «ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι από το άνοιγμα των καταστημάτων τους, χωρίς όμως όπως είναι φυσικό να αναμένουν από την πρώτη ημέρα μεγάλη καταναλωτική κίνηση».

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-3

Η κυριότερη αγωνία των εμπόρων επικεντρώνεται, όπως επισημαίνει ο Εμπορικός Σύλλογος, στα μέτρα στήριξης, την έλλειψη ρευστότητας και την αντιμετώπιση των τεράστιων οφειλών που θα έχουν να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα. Το σημαντικότερο αίτημα όλων όμως, σύμφωνα με την Σύλλογο, είναι να μην ξανακλείσουν ξανά οι επιχειρήσεις έως το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-4

«Η επαναλειτουργία της αγοράς στην Αθήνα είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, ώστε άμεσα να ανακοινωθεί το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές και κλάδους. Οι πρώτες ώρες δείχνουν εξαιρετική ωριμότητα και σοβαρότητα από όλους» δήλωσε ο κ. Καφούνης για το άνοιγμα των καταστημάτων, ευχόμενος «καλές δουλειές» σε όλο τον εμπορικό κόσμο.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-5

Αντίθετη είναι ωστόσο η εικόνα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου έμποροι προχώρησαν σε συμβολικές διαμαρτυρίες, αντιδρώντας στην απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-6

Έμποροι στην περιοχή της Πολίχνης κρέμασαν μαύρα πανιά και έγραψαν πανό με συνθήματα όπως «ενώ σας πληρώνουμε, την πληρώνουμε», «βάλαμε πλάτη και μας γυρισατε την πλάτη». Κάποιοι άναψαν τα φώτα στα καταστήματά τους και ανέβασαν ρολά, δράση που αναμένεται να συνεχιστεί για όλη την εβδομάδα.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-7

Ομοίως, έμποροι της Πάτρας άνοιξαν τα καταστήματά τους, χωρίς όμως προσωπικό και χωρίς να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, ενώ κάποιοι κόλλησαν «κηδειόχαρτα» στις βιτρίνες των επιχειρήσεών τους.

Τα δύο πρόσωπα του λιανεμπορίου-8

Ερωτηθείσα για το θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε πως κατανοεί των αγωνία των εμπόρων και συνέστησε υπομονή. «Είναι δύσκολο να κάνεις τον προγραμματισμό σου και να σου ανατρέπεται. Δυστυχώς η εξέλιξη της πανδημία δεν είναι γραμμική, πολλές φορές έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Συστήνουμε ψυχραιμία και υπομονή» είπε, προσθέτοντας πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και σε αυτές τις περιοχές, όπως επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα από την επιτροπή.

Ερωτηθείσα αν θα μπορούσε να ισχύσει άμεσα το click away στις παραπάνω περιοχές επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης απηύθυνε έκκληση σε όλους σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη να τηρήσουν τους κανόνες. «Δεν μπορεί να υπάρξει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δίπλα σε κάθε καταστηματάρχη και να του πούμε μπορείς να ανοίξεις ή να μην ανοίξεις. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή, ξέρω ότι έχει κουράσει αυτή η λέξη, αλλά αυτό πρέπει να γίνει» είπε.

Ο ίδιος σημείωσε πως «καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν θέλει να κρατά κλειστά τα καταστήματα» αλλά «υπάρχει μια επιτροπή επιστημόνων που έχει ένα μοντέλο το οποίο ακολουθεί».

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News