Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 07:23
BUSINESS & FINANCE

Καταστήματα: Το SMS στο 13032, το ωράριο και οι κανόνες

Ανεβάζουν ρολά τα εμπορικά καταστήματα – Πώς να κάνετε τις αγορές σας

Καταστήματα: Το SMS στο 13032, το ωράριο και οι κανόνες

Ανεβάζουν ρολά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα για να υποδεχθούν ξανά πελάτες με ραντεβού και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών.

Ειδικότερα, το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Για να βρουν για τις αγορές τους οι καταναλωτές θα πρέπει προηγουμένως να έχουν στείλει sms στον αριθμό 13032, το οποίο έχει ισχύ μόνο για διάστημα τριών ωρών και μπορεί να σταλεί μία φορά την ημέρα. Συγκεκριμένα, κάθε άτομο αποστέλλει κενό μήνυμα (SMS) μέσω του κινητού του τηλεφώνου με αποδέκτη τον πενταψήφιο κωδικό αριθμό 13032. Στη συνέχεια θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος, εφόσον το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα δεν έχει ήδη μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου. Κατά τη μετακίνησή του, κάθε άτομο οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του. Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Επίσης πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ο,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Τα καταστήματα θα μπορούν να υποδέχονται εντός μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 τους πελάτες, ακόμη και εάν πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News