Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 19:21
BUSINESS & FINANCE

Ελλάκτωρ: «Άγονα παιχνίδια τακτικής» καταγγέλλουν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

Στις 22 η επαναληπτική Γ.Σ.

Ελλάκτωρ: «Άγονα παιχνίδια τακτικής» καταγγέλλουν οι Μπάκος – Καϋμενάκης

Έκκληση ώστε να σταματήσουν τα «άγονα παιχνίδια τακτικής» απηύθυνε η Greenhill Investments των επιχειρηματιών Μπάκου και Καϋμενάκη, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ.

Κάνοντας λόγο για Γ.Σ. – παρωδία, η Greenhill κατήγγειλε ότι η διοίκηση επιχείρησε «παρανόμως να ακυρώσει δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας». «Ποτέ στην ιστορία των εταιρειών δεν είχε επιχειρηθεί τόσο εξωφρενική απόπειρα να αλλοιωθούν αποφάσεις μετόχων». 

«Η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξανλτεί την εφευρετικότητά του στην  προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας» πρόσθεσε, επικαλούμενη τον πρόσφατο διαγωνισμό για την Εγνατία Οδό.

Η Ελλάκτωρ, συνέχισε το ελληνικό fund, «για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι».

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι διαθέτει τα δικαιώματα ψήφου και μετοχών που έχει δηλώσει, ενώ γνωστοποίησε ότι επέδωσε ήδη στην Ελλάκτωρ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η όλη εμπλοκή ξεκίνησε, όταν ο προσωρινός πρόεδρος της Γ.Σ., Γιώργος Μυλωνογιάννης, ανέφερε ότι βάσει του εγγράφου της ΕΧΑΕ, η Greenhill Investment έχει δικαιώματα ψήφου για μόλις 3.333.333 μετοχές, την στιγμή που η εταιρεία των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη έχει ανακοινώσει ότι θα παρασταθεί για 42.980.660 μετοχές. Ως εκ τούτου η δυνατότητα για παράσταση ψήψου από την Greenhill δεν υφίσταται για 39,647.333 μετοχές.

Η έκτακτη Γ.Σ., η οποία αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου, έχει ως βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα της Greenhill για αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο υποστηρίζεται από το ολλανδικό fund Reggeborgh, καθώς και την πρόταση της διοίκησης για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, 120 εκατ. ευρώ. 

Η ανακοίνωση της Greenhill

Σχετικά με την έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από την Greenhill Investments Limited:
Με μεγάλη λύπη παρακολουθήσαμε παρωδία Γενικής Συνέλευσης μετόχων κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας επιχείρησε παρανόμως να ακυρώσει δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας. Ποτέ στην ιστορία των εταιρειών δεν είχε επιχειρηθεί τόσο εξωφρενική απόπειρα να αλλοιωθούν αποφάσεις μετόχων. 

Η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξανλτεί την εφευρετικότητά του στην  προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας). 

Το ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες οπότε ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό ΔΣ. Το προέβαλλε όταν  τέθηκε ως θέμα συζήτησης, η ανάκλησή του.  Προφανώς έχουν λόγους να φοβούνται παρά το μικρό διάστημα στο οποίο έχουν αναλάβει τις ευθύνες για την εταιρία. Το διάστημα αυτό όμως ήταν επαρκές για να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς, να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας με πράξεις ή παραλείψεις τους.

Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή δεν εκφράζει την εταιρεία Reggeborgh αλλά και άλλους μετόχους που διαπιστώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εταιρεία εξαιτίας ανεπάρκειας των διοικούντων που αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσουν την αναγκαία ανάκαμψη της επιχείρησης.     
Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συννενόηση μεταξύ των μετόχων.

Η Ελλάκτωρ για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν εκφράζει μετόχους της εταιρείας τους οποίους καλούμε να επαναξιολογήσουν την στάση τους.

Ως Greenhill Investments Limited, επαναλαμβάνουμε ότι διαθέτουμε τα δικαιώματα ψήφου και μετοχών που έχουμε δηλώσει και επιδόσαμε ήδη στην Ελλάκτωρ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα. 

Οι μετοχικοί συσχετισμοί

  • Greenhill 16,9% (Δημήτρης Μπάκος και Ιωάννης Καϋμενάκης): Βρίσκεται σε εξέλιξη η τμηματική απόκτηση του 20% της Pemanoaro των αδερφών Καλλιτσάντση. Δυνητικό μερίδιο 25%
  • Reggeborgh Invest: 14,1% + call option για το 12,5% του Λεωνίδα Μπόμπολα. Δυνητικό μερίδιο 26%
  • Λεωνίδας Μπόμπολας: 11,4% + 1,14% μέσω της Oranom Holding. Συνολικό μερίδιο 12,5%
  • Pemanoaro Limited (Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης): 8,6% 
  • Μικρομέτοχοι με ποσοστό κάτω του 5%: 47,7%

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News