BUSINESS & FINANCE

Από εγγονή ανθρακωρύχου, η πιο καλοπληρωμένη γυναίκα στη γη

Από εγγονή ανθρακωρύχου, η πιο καλοπληρωμένη γυναίκα στη γη

Εάν το lockdown έσπρωξε τους Αμερικανούς στο trading μετοχών και σε πλατφόρμες όπως το Robinhood, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και στην τρελαμένη με το ποδόσφαιρο Βρετανία, ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι άλλος από τις online πλατφόρμες στοιχημάτων. Οι New York Times περιγράφουν την Bet365 σαν την «εταιρεία τυχερών παιχνιδιών που πέρασε την καλύτερη πανδημία». Και εάν κρίνει κανείς από την αμοιβή των 468,9 εκατ. λιρών (550 εκατ. ευρώ, σε μισθό και μερίσματα) που έδωσε στην CEO της, Denise Coates, για την περασμένη χρονιά, είναι μάλλον αλήθεια.

Με τις συνολικές απολαβές της να αυξάνονται κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, η 53χρονη Coates επιβεβαιώνει τη θέση της ανάμεσα στα καλύτερα αμειβόμενα αφεντικά του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται, άλλωστε, και ως η πιο καλοπληρωμένη γυναίκα στη γη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires, η CEO που έχει βγάλει 1,5 δισ. δολάρια (1,27 δισ. ευρώ) την τελευταία δεκαετία, είναι σήμερα η πλουσιότερη γυναίκα της Βρετανίας.

Και όμως, αυτό το success story γεννήθηκε μέσα σε ένα λυόμενο, στο Στόουκ-ον-Τρεντ, μία μικρή βρετανική πόλη που ήταν γνωστή μόνο για τα κεραμικά της.

Ο 80χρονος σήμερα Peter Coates, γιος ενός ανθρακωρύχου, έβγαλε χρήματα πουλώντας φαγητά στα στάδια της Βρετανίας. Αν μπήκε στο χώρο του στοιχήματος, το έκανε σαν χάρη για τον αδερφό ενός υπαλλήλου του, αγοράζοντας τρία γραφεία στοιχημάτων στην πόλη.

Η κόρη του, Denise, σπούδασε οικονομετρία στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και αρχικά εργάστηκε ως λογίστρια στην εταιρεία catering του πατέρα της. Όμως θεώρησε τη δουλειά αυτή πολύ βαρετή και σύντομα του ζήτησε να τον βοηθήσει στην αλυσίδα των γραφείων στοιχημάτων.

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 όταν η Denise Coates αντιλήφθηκε ότι το μέλλον της βιομηχανίας βρισκόταν στο ίντερνετ. Η Bet365 γεννήθηκε μέσα σε ένα λυόμενο, που βρισκόταν στο πάρκινγκ ενός γραφείου στοιχημάτων.

Η Coates έδωσε 25.000 δολάρια για να αγοράσει το domain name Bet365.com από το eBay και έστησε μία ομάδα προγραμματιστών που έφτιαξε το δικό της λογισμικό, δουλεύοντας μέσα στο λυόμενο. Ήταν αυτή η τεχνολογία που έδωσε στην εταιρεία το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, αφού εταιρείες όπως οι Ladbrokes και William Hill αγόραζαν τα συστήματά τους από τρίτες εταιρείες.

Εκείνα τα πρώτα χρόνια, η εταιρεία ήταν ζημιογόνος και η οικογένεια δυσκολευόταν να τη χρηματοδοτήσει. Παρότι απευθύνθηκε σε εταιρείες private equity και venture capital, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μία επένδυση, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δανειστεί, με εγγύηση τα γραφεία στοιχημάτων. Κάπως έτσι, όμως, η Bet365 παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας.

Ως ιδιωτική εταιρεία, είναι αρκετά μυστικοπαθής και δεν επιδιώκει να έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τα media. Άλλωστε, η Denise Coates είναι γνωστή για το χαμηλό προφίλ της. «Είναι σαν χαρακτήρας μυθιστορήματος του John le Carré. Ένα πρόσωπο που ξέρεις ότι υπάρχει, αλλά δεν έχεις συναντήσει ποτέ», είπε για εκείνη στους New York Times o Ralph Topping, πρώην CEO της William Hill.

«Δεν απολαμβάνω την προσοχή. Η δημοσιότητα δεν είναι κάτι που μου βγαίνει φυσικά», είχε πει σε κάποια συνέντευξή της στον Guardian. «Δεν λέω ότι είμαι ντροπαλή. Δεν είμαι. Όλη μου τη ζωή είμαι αυταρχική. Απλά μου αρέσει πολύ να τρέχω την επιχείρηση».  

Και όπως έλεγε, έχει δουλέψει πολύ περισσότερο από ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί. «Στήνεις μία 24ωρη επιχείρηση και δουλεύεις 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Όταν δεν είσαι στο γραφείο, λαμβάνεις τηλεφωνήματα στη μέση της νύχτας, όλη την ώρα. Έτσι ήταν τα πρώτα χρόνια», είναι ο τρόπος με τον οποίο το περιγράφει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News