22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ελλάκτωρ: «Μύλος» στη γενική συνέλευση με τα δικαιώματα ψήφου των εφοπλιστών

Φωτ. Ελλάκτωρ

Upd: 12:31

Εμπλοκή αναφορικά με τα δικαιώματα ψήφου που ελέγχει η εταιρεία Greenhill Investments συμφερόντων Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη προέκυψε κατά τη σημερινή, εν εξελίξει, έκτακτη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ για την αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ. ευρώ. H γ.σ. συνεκλήθη με ποσοστό απαρτίας 52,16%, αλλά η ψηφοφορία ανεβλήθη ύστερα από αίτημα της Pemanoaro. Αίτημα αναβολής κατέθεσε και η Greenhill, αλλά απερρίφθη επειδή η εταιρεία ελέγχει με ποσοστό μικρότερο του 5% του μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ. Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου. 

“Αυτά τα οποία ζήσαμε σήμερα, αν δεν είναι κωμικά, είναι σίγουρα τραγικά. Έχουμε μία μέτοχο, την Greenhill, η οποία αποπειράται να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση, παρανόμως, με μετοχές και δικαιώματα ψήφου τα οποία δεν μπορεί να ασκήσει διότι ανήκουν στην εταιρεία Αίολος. Κι έχουμε μία μέτοχο, την Greenhill η οποία ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με αίτημα να ανακαλέσει το «κακό» δ.σ. επειδή διακυβεύονται τα συμφέροντα της εταιρείας. Έχουμε την Greenhill, η οποία, πριν καν ξεκινήσει η γενική συνέλευση να ζητά την αναβολή της, της οποίας τη σύγκληση ζήτησε η ίδια. Και ζήτησε την αναβολή της πριν καν τεθεί το θέμα των μετοχών με τις οποίες δικαιούται να συμμετάσχει στη συνέλευση.

Άρα η αναβολή, που δίδεται, εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο και τακτικισμό των μετόχων της όποιοι και να είναι αυτοί. Έχει σκοπό όχι την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της Ελλάκτωρ, αλλά ατομικών συμφερόντων των μετόχων. Πραγματικά εκφεύγει κάθε λογικής η εταιρεία Ελλάκτωρ και ο όμιλος να έχουν ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης, η εταιρεία Reggeborgh να είναι έτοιμη να αναλάβει όλη την ευθύνη της ως μέτοχος και να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της στην οικονομική ενίσχυση του ομίλου, ο οποίος έχει άμεση ανάγκη χρηματοδοτικής ενίσχυσης. Και να έχουμε κάποιους μετόχους, οι οποίοι φέρονται κατά τις δηλώσεις τους να είναι μέτοχοι πλειοψηφίας και να μην τολμούν ούτε καν να συζητήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα οποία οι ίδιοι έθεσαν. Όλα αυτά προσβάλουν την Ελλάκτωρ και καταδεικνύουν το ρόλο του καθενός. Η Reggeborgh είναι εδώ. Είναι πρόδηλο ότι η Greenhill δεν θέλει ή δεν μπορεί να το κάνει και πραγματικά φυγοπονεί” σημείωσε ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών και δικηγόρος Γιώργος Σωτηρόπουλος που αντιπροσωπεύει την Reggeborgh Invest.

“Ζητήσαμε την αναβολή για να μπορέσουν να συμμετέχουν όλοι οι μέτοχοι ισομερώς και με την ίδια ενημέρωση. Ζητήσαμε την ανάκληση του προεδρείου και την εκλογή νέου, επειδή βρισκόμαστε ενόψει νέων ζητημάτων. Δεν ζητήσαμε ούτε την μείωση ούτε την αύξηση κεφαλαίου. Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σήμερα διότι υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως η καταστροφική μη συμμετοχή στο διαγωνισμό της Εγνατίας, περί προσωρινής διαταγής που απορρίφθηκε και περί ομολογιακού δανείου» ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhills Ι. Βενιέρης.

Εμπλοκή με τα δικαιώματα ψήφου

Nωρίτερα, ο (προσωρινός) πρόεδρος της γ.σ. Γιώργος Μυλωνογιάννης, ανέφερε ότι βάσει του εγγράφου της ΕΧΑΕ, η Greenhill Investment έχει δικαιώματα ψήφου για μόλις 3.333.333 μετοχές, την στιγμή που η εταιρεία των Δ.Μπάκου και Γ.Καϋμενάκη έχει ανακοινώσει ότι θα παρασταθεί για 42.980.660 μετοχές. Ως εκ τούτου η δυνατότητα για παράσταση ψήψου από την Greenhill δεν υφίσταται για 39,647.333 μετοχές.

Επίσης, προέκυψε ότι στα 39.647.333 δικαιώματα ψήφου υφίσταται βάρος. Η εταιρεία, δηλαδή, Aiolos Investors έχει τα δικαιώματα ψήφου για τις 39.647.333 μετοχές.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος της Greenhills κ. Βενιέρης επικαλέστηκε έγγραφο βάσει του οποίου η Greenhill έχει δικαιώματα ψήφου για μετοχές 42 εκατ., ενώ μαζί με τα δικαιώματα ψήφου της Pemanoaro ελέγχει ποσοστό άνω του 25% της Ελλάκτωρ.

Ο κ. Μυλωνογιάννης ζήτησε την άμεση αποστολή πληρεξουσίου από την Aiolos Investments.

Αναφερθείς στο αίτημα αναβολής που έχει υποβάλει η Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, ο κ. Βενιέρης είπε: «Είναι πραξικοπηματικό αυτό που κάνετε. Κάνετε μοιραίο λάθος διότι το αίτημα αναβολής συνέχεται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο όχι με το δικαίωμα ψήφου».

«Το αίτημα αναβολής θα κριθεί από το οριστικό προεδρείο, το οποίο ακόμη δεν έχει εκλεγεί. Ακόμη δεν έχουμε εκλέξει οριστικό. Παριστάνετε ότι δεν αντιλαμβάνεστε τα αυτονόητα. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι από έγγραφο της ΕΧΑΕ ο αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου της Greenhill είναι 3.333.333 μετοχές. Και ότι η ενεχυρούχος δανείστρια της Greenhill έχει 39.647.333 δικαιώματα ψήφου. Εάν αυτό είναι πραξικόπημα, τότε, ναι, κάνω πραξικόπημα» ανταπάντησε ο κ. Μυλωνογιάννης.

Στη διαδικασία παρενέβη και ο κ. Βερβεσός, ως εκπρόσωπος της Greenhill, σημειώνοντας ότι το αίτημα αναβολής και όλα τα αιτήματα της μειοψηφίας, συνέχονται με το δικαίωμα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο.

«Εδώ η αναβολή συνέχεται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο» σημείωσε.

«Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Η Greenhill Investments έχει δικαίωματα ψήφου μόνο για 3.333.333 μετοχές, σύμφωνα με την ΕΧΑΕ […] Αυτοαναιρείστε. Εάν έχετε τα δικαιώματα ψήφου γιατί χρειάζεται πληρεξούσιο από την Αίολος;» ανέφερε ο κ. Μυλωνογιάννης.

Εν τέλει, η Greenhills υπέβαλε ένσταση επί του πίνακα μετόχων της ΕΧΑΕ «λόγω παραβίασης του νόμου, ενώ οι μέτοχοί της επιφυλάσσονται παντός νόμιμου δικαιώματός τους». Η ένσταση δεν έγινε δεκτή από το προσωρινό προεδρείο της γενικής συνέλευσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News