Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 21:31
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στα 550 εκατ.ευρώ οι ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη στο α τρίμηνο

Στα 550 εκατ.ευρώ οι ομολογιακές εκδόσεις στην Ευρώπη στο α τρίμηνο

Πληθώρα εκδόσεων σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2021, δυναμική ωστόσο που αναμένεται να χάσει έδαφος το επόμενο διάστημα όσο θα ανακάμπτει η οικονομία. 
Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις εξέδωσαν ομόλογα αξίας 550 δισ.ευρώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για αύξηση 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, οπότε οι δανειολήπτες άρχισαν να χρηματοδοτούν τα άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Το κύμα των νέων εκδόσεων ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αρχές του 2021, καθώς πολλοί εκδότες, υπό το φόβο της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, προσέφυγαν στις αγορές για να επωφεληθούν από το φθηνό κόστος δανεισμού. Ωστόσο, η δυναμική αυτή ενδεχομένως να ατονήσει καθώς οι επιχειρήσεις διαθέτουν πλούσιο ρευστό και οι κυβερνήσεις έβαλαν τέλος σε αρκετά προγράμματα χρηματοδότησης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα έντονη δραστηριότητα αλλά και τις τάσεις των προηγούμενων ετών, θα έλεγα ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα δούμε την προσφορά να μειώνεται. Αρκετοί άλλωστε δανειολήπτες έχουν ήδη πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής τους χρηματοδότησης για εφέτος», αναφέρει ο Μισιέλ ντε Μπρουίν, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Robeco. Εκτός από το φόβο του πληθωρισμού, στην τάση αυτή θα συντελέσουν και οι διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν κρατώντας χαμηλό το κόστος δανεισμού.

Έως τα μέσα Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενεδύσεων είχε χρηματοδοτήσει περίπου το ήμισυ του προγράμματος δανεισμού της ύψους 60 δισ.ευρώ για το 2021. Η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW έχει ήδη καλύψει το 42% του στόχου της για δανεισμό ύψους 70 έως 80 δισ.ευρώ. Ωστόσο, η αγορά παρουσιάζει κάποια σημάδια κόπωσης αφού απορρόφησε ομολογιακές εκδόσεις ρεκόρ ύψους 1,7 τρισ.ευρώ το 2020. Για παράδειγμα, οι εκδόσεις από επιχειρήσεις και τράπεζες εκπροσώπησαν λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου συγκριτικά με το 54% του περυσινού πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Oι εκδόσεις πράσινων ή κοινωνικών ομολόγων αναμένεται να εκπροσωπήσουν το 24,2% του συνόλου των φετινών εκδόσεων, το υψηλότερο ποσοστό έως σήμερα. Ακόμη μία κινητήρια δύναμη για τις ομολογιακές εκδόσεις θα είναι η αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News