Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 16:18
BUSINESS & FINANCE

S&P – Pictet: Αργούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Τι αναμένουν S&P και Pictet

S&P – Pictet: Αργούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

Χαμηλώνει ο πήχυς των προσδοκιών για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα έχουν «επενδύσει» πολλά, προκειμένου να προλάβουν το «τρένο» της ανάκαμψης από την ύφεση του 2020.

Ο κίνδυνος καθυστερήσεις φαντάζει πιο ορατός από ποτέ, γεγονός το οποίο μεταθέτει προς τα τέλη του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις προς τις χώρες – μέλη του ευρώ, παρότι η Κομισιόν έχει θέσει ως στόχο τα μέσα του έτους.

Σύμφωνα με την S&P Global Ratings, ενδεικτικά, οι καθυστερήσεις ενδέχεται να αναβάλλουν για το δ’ τρίμηνο τις εκδόσεις ομολόγων για την χρηματοδότηση του Ταμείου. Από την πλευρά της, η Pictet Wealth Management «βλέπει» τις πρώτες εκταμιεύσεις στο γ’ τρίμηνο.

Πρόσφατα, εξάλλου, το φιλόδοξο ευρωπαϊκό project βρήκε ακόμη ένα πρόσκομμα, αυτό του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο μπλόκαρε προσωρινά την απαιτούμενη νομοθεσία για τη θέσπιση του Ταμείου.

«Οι καθυστερήσεις είναι πολύ αρνητικές εξελίξεις» σημειώνει ενδεικτικά ο επικεφαλής αναλυτής της S&P για την περιοχή της Ευρώπης, Φρανκ Τζιλ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θεωρεί ότι η άρση των νομικών εμποδίων θα καταστεί εφικτή εντός των επόμενων εβδομάδων, τα κωλύματα είναι ενδεικτικά του δύσκολου δρόμου που καλείται να διανύσει η Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα προσδοκά από το μεγαλόπνοο project της Ε.Ε. περίπου 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2021, κάτι στο οποίο εδράζεται και η πεποίθηση για ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας από το γ’ τρίμηνο του έτους.

Επομένως, είναι σαφές ότι η επίλυση των νομικών εκκρεμοτήτων στη Γερμανία επηρεάζει άμεσα και την Ελλάδα, καθώς ένα επί μακρόν κώλυμα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News