Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 13:04
BUSINESS & FINANCE

Εστίαση: Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη και ανακοινώσεις το απόγευμα

Εστίαση: Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη και ανακοινώσεις το απόγευμα

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την εστίαση θα πραγματοποιηθεί στις 16.00, ενώ αμέσως μετά θα ακολπουθήσουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, τον  Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Όπως έγραφε νωρίτερα το moneyreview.gr το υπουργείο Ανάπτυξης θα ενεργοποιήσει άμεσα πακέτο στήριξης της εστίασης με επιδότηση κεφαλαίου κίνησης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες για αγορά προμηθειών όταν επαναλειτουργήσουν. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί μέσω τού ΕΣΠΑ και θα αφορά επιχειρήσεις εστίασης που έχουν υποστεί μείωση τζίρου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν θα επιδοτηθούν όσες επιχειρήσεις εστίασης κατάφεραν να εμφανίσουν αύξηση τού τζίρου τους, λειτουργώντας με take away ή με delivery. Το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα την επιδότηση τού κεφαλαίου κίνησης (ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις), ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εστίασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα προϊόντα και να προετοιμαστούν για την επαναλειτουργία τού κλάδου μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να προκηρύξει τη δράση για την παροχή εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων για κεφάλαια κίνησης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (πρέπει να έχουν έως 10 εργαζομένους και το δάνειο να μην ξεπερνά τις 50.000 ευρώ). Η καθυστέρηση της έγκρισης από την Ε.Ε. οφείλεται στο γεγονός ότι καθώς πολλά κράτη έχουν υποβάλει παρόμοια προγράμματα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News