Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 12:23
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MARKIT

Σε υψηλό 13 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Πάνω από τις 50 μονάδες ο σύνθετος δείκτης

Σε υψηλό 13 μηνών η ελληνική μεταποίηση

Σε ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε -για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020- ο δείκτης μεταποίησης PMI για την Ελλάδα, όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία της Markit για τον μήνα Μάρτιο 2021.

Ειδικότερα, ο σύνθετος μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες έναντι 49,4 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2021, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 13 μηνών, δείγμα της βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες αποτελούν το διακριτό σημείο μεταξύ της συρρίκνωσης και της ανάπτυξης του κλάδου.

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μια ανανεωμένη, αν και οριακή, βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών της ελληνικής μεταποίησης. Ο ρυθμός μείωσης στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες έχει αποκλιμακωθεί, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει επιταχυνθεί, με τις εταιρείες να επεκτείνουν το εργατικό δυναμικό, με την προσδοκία αύξησης των νέων παραγγελιών» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Markit.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η προοπτική βελτίωσης του κλάδου κινδυνεύει από την επιδείνωση των συνθηκών της εφοδιαστικής αλυσίδας, ως απόρροια των καθυστερήσεων στις παραδόσεις και των ελλείψεων βασικών υλικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος των παραδόσεων επιμηκύνθηκε σημαντικά τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω των αναταράξεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κόστος εισαγωγών από τους Έλληνες παραγωγούς αυξήθηκε με αξιοσημείωτο ρυθμό στα τέλη του α’ τριμήνου του 2021, κάτι το οποίο συνδέεται και με το πρόσθετο κόστος από το Brexit.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News