BUSINESS & FINANCE

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας

Επτά από τις 30 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης θα δουν το ΑΕΠ τους να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, όμως η Αθήνα δεν είναι μία από αυτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, η οικονομία της ελληνικής πρωτεύουσας θα καλύψει το χαμένο έδαφος του κορωνοϊού το 2022. Όμως η «ολική επαναφορά» για το λιανεμπόριο και τις μεταφορές θα απαιτήσει ακόμα περισσότερο χρόνο.

Η Oxford Economics προβλέπει ότι το Δουβλίνο, το Βουκουρέστι, η Ζυρίχη, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Σόφια και η Βαρσοβία θα αφήσουν πίσω τους το κεφάλαιο της πανδημίας από φέτος κιόλας.

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας-1

Όμως η εικόνα για την Αθήνα είναι αρκετά διαφορετική, αφού η ανάλυση του οικονομολόγου Richard Holt δείχνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είδε την οικονομική δραστηριότητά της να συρρικνώνεται αισθητά το 2020 και πρόκειται να ανακάμψει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς το 2021. Για την ακρίβεια, οι ρυθμοί ανάπτυξής της φέτος θα είναι οι χαμηλότεροι ανάμεσα στις 30 ευρωπαϊκές πόλεις που εξετάζει η Oxford Economics.

Για το 2020, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αθήνα υπήρξε παρόμοια με την ύφεση στο σύνολο της χώρας, όπως άλλωστε και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας-2

Κοιτάζοντας μπροστά, η Oxford Economics εκτιμά ότι η ελληνική πρωτεύουσα θα καταφέρει να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού επίπεδα το 2022, δηλαδή αργότερα από τις πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης και των σκανδιναβικών χωρών, όμως νωρίτερα από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της Oxford Economics που θέλουν τους τομείς της φιλοξενίας (ξενοδοχεία και εστίαση) και τη βιομηχανία του πολιτισμού (τέχνες και ψυχαγωγία) να ανακάμπτουν στην Αθήνα νωρίτερα, από το 2022 κιόλας. Αντίθετα, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο καθώς και οι μεταφορές θα πρέπει να περιμένουν έως το 2023 για να καλύψουν το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας-3

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση γραφείου (ή τουλάχιστον αυτή που σε κανονικές εποχές γίνεται στα γραφεία, αλλά εν μέσω πανδημίας έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια), η Αθήνα ήταν μία από τις χώρες που εμφάνισε μικρή μόνο μείωση το 2020 (προφανώς με τη βοήθεια των κυβερνητικών μέτρων στήριξης) και έτσι η αύξηση για το 2021 προβλέπεται επίσης μικρή.

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας-4

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Oxford Economics εκτιμά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης λίγο χαμηλότερους σε σχέση με εκείνους που συνηθίζονταν πριν από την πανδημία, καθώς αυτή η κρίση θα αφήσει κάποιες μόνιμες «ουλές» στις οικονομίες τους, οι οποίες απορρέουν κυρίως από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων.

Oxford Economics: Πότε θα γίνει η «ολική επαναφορά» της Αθήνας-5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News