Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 10:30
BUSINESS & FINANCE

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Καθυστέρησε πολύ το άνοιγμα, να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Καθυστέρησε πολύ το άνοιγμα, να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι

 

Την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 5 Απριλίου χαιρετίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνοντας πως η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να δώσει πνοή στο επιχειρείν και την οικονομία. Τονίζει ωστόσο ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου «καθυστέρησε σημαντικά» και πως αν η κίνηση αυτή είχε γίνει νωρίτερα οι επιχειρήσεις του κλάδου θα αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισημαίνει ακόμη πως εκτός όμως από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, είναι αναγκαίο να δρομολογηθεί και η επαναλειτουργία της εστίασης, «ενός κλάδου που έχει παραμείνει ανενεργός για μήνες και οι επιχειρήσεις του βρίσκονται κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να στηρίξει το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία επανεκκίνησης. «Αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας τα προβλήματα τώρα που ανοίγουν τα καταστήματα ή που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα η εστίαση. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί είναι δυσθεώρητα, η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει σε μία κανονικότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να καταφέρουν να αντέξουν. Για αυτό και ασκούμε πιέσεις προς την κυβέρνηση για το ‘κούρεμα’ οφειλών» σημειώνει, προσθέτοντας πως «μόνο έτσι θα μπει ένα ‘φρένο’ στα λουκέτα που σίγουρα θα έρθουν και στην εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας».

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΕΕΑ σημειώνει πως «θα πρέπει να δούμε με κάθε λεπτομέρεια τις δράσεις που σχεδιάζει και πως αυτές θα ενισχύσουν την προσπάθεια βιωσιμότητας των επιχειρήσεων μας». «Σίγουρα ήταν θετική η αναφορά του πρωθυπουργού στο ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας τες ως ‘ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας’ όμως περιμένουμε απτές αποδείξεις» αναφέρει.

«Για την ώρα, εμείς ως Επιμελητήριο, καλούμε επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενους και καταναλωτές, να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των ειδικών ώστε το επικείμενο άνοιγμα της αγοράς να γίνει χωρίς το παραμικρό υγειονομικό ρίσκο. Και παράλληλα προτρέπουμε τους πολίτες να στηρίξουν τα μικρά μαγαζιά και την τοπική οικονομία της γειτονιάς τους. Εμείς ως Διοίκηση του Ε.Ε.Α. θα βρεθούμε ξανά δίπλα τους, διανέμοντας τις επόμενες ημέρες προστατευτικές μάσκες και αντισηπτικά» καταλήγει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News