Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 16:49
BUSINESS & FINANCE

Κοπελούζος: Deal με εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας για τη μονάδα φυσικού αερίου

Κοπελούζος: Deal με εταιρεία της Βόρειας Μακεδονίας για τη μονάδα φυσικού αερίου

Τη συμμετοχή της AD ASM, ενεργειακής εταιρείας από τη Βόρεια Μακεδονία, στην υπό ανάπτυξη μονάδα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ανακοίνωσε η DAMCO ENERGY του Ομίλου Κοπελούζου.

Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα στα Σκόπια από τον επικεφαλής της ελληνικής εταιρείας, Χρήστο Κοπελούζο, και τον επικεφαλής της AD ESMA, Βάσκο Κοβάτσεφσκι, παρουσία και του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Η AD ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία χρηματοδοτεί, κατασκευάζει, κατέχει και λειτουργεί τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Μέχρι πρότινος, το 100% της εταιρείας ειδικού σκοπού άνηκε στην DAMCO.

Ο σταθμός, αυτή τη στιγμή, διαθέτει άδεια ισχύος 662 MW, με προοπτική αύξησης σε περίπου 800 MW, ενώ σχεδιάζεται και αναπτύσσεται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας υψηλής απόδοσης.

Η AD ESM θα συνάψει, επίσης, μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς για το 25% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Στόχος είναι να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση στη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινάμε αυτήν τη εξαιρετική συνεργασία σήμερα, σε ένα έργο μεγάλης στρατηγικής και εμπορικής σημασίας όχι μόνο για τις εταιρείες μας αλλά και για τις χώρες μας. Εκτός από τα οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, το έργο προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες μας να διαδραματίσουν έναν ευρύτερο σημαντικό ρόλο στις αγορές της περιοχής μας, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία δραστικού μετασχηματισμού και μεταρρυθμίσεων» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοπελούζος.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η DAMCO ENERGY Α.Ε. είναι 100% θυγατρική του Όμιλου Κοπελούζου και δραστηριοποιείται στις πωλήσεις, εγκαταστάσεις και ενοικιάσεις Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News