BUSINESS & FINANCE

Σούπερ μάρκετ: Πού θα φτάσει φέτος ο τζίρος

Σούπερ μάρκετ: Πού θα φτάσει φέτος ο τζίρος

Ακόμη μια χρονιά αύξησης του τζίρου των σούπερ μάρκετ «βλέπει» η NielsenIQ, ανεξαρτήτως του εάν θα υπάρξουν νέα lockdown ή άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Η πρόβλεψη για ανοδική τάση του τζίρου και το 2021 αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται μετά από μια χρονιά αύξησης – ρεκόρ (9,7% σε σύγκριση με το 2019) και ενώ μέχρι τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου η αγορά ανέμενε ότι θα υπάρξει καθοδική πορεία φέτος. 

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε διαδικτυακό συνέδριο της NielsenIQ το 2021 αναμένεται αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 2,1% (με περιθώριο +/- μίας ποσοστιαίας μονάδας) στην περίπτωση που υπάρξει άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και δεν πάμε πάλι σε lockdown και σύστημα «ακορντεόν». Ειδικά για την κατηγορία των τροφίμων – ποτών προβλέπεται αύξηση 2,1%, για την κατηγορία των ειδών ατομικής υγείας και ομορφιάς αύξηση 2,6% και για τα είδη νοικοκυριού (καθαριστικά κλπ.) αύξηση 1,5%. Από τις αρχές του έτους, πάντως, έως τα μέσα Μαρτίου ο κλάδος των σούπερ μάρκετ «έτρεχε» με ρυθμό 5,7%. 

Σε περίπτωση, ωστόσο, που συνεχισθεί η αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων ή υπάρξουν νέα lockdown και έχουμε το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν» τότε τα κέρδη σε τζίρο για τον κλάδο θα είναι μεγαλύτερα, με την προβλεπόμενη αύξηση να είναι 6%. Και αυτό διότι, όπως συνέβη και το 2020, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν και πάλι να περάσουν πολύ χρόνο στο σπίτι, με τις δαπάνες να εστιάζονται στο σούπερ μάρκετ αντί να κατευθύνονται σε δραστηριότητες όπως η εστίαση, η διασκέδαση και η ψυχαγωγία εκτός σπιτιού, τα ταξίδια. Μάλιστα, σε αυτό το σενάριο βλέπουμε να σημειώνουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση οι πωλήσεις τροφίμων – ποτών (6,3%) και ειδών νοικοκυριού (7,2%), ενώ στα είδη ατομικής υγείας και ομορφιάς προβλέπεται μικρότερη αύξηση (3%). 

Το 2020 η αξία της μέσης μηνιαίας δαπάνης για το σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε, σύμφωνα με την NielsenIQ σε 290 ευρώ από 277 ευρώ το 2019 και 267 ευρώ το 2018.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News