Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 16:04
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Οι μόνιμες ουλές της πανδημίας

ΔΝΤ: Οι μόνιμες ουλές της πανδημίας

Μόνιμες ουλές θα αφήσει στην παγκόσμια οικονομία η κρίση του κορωνοϊού, αν και αυτές θα είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως επισημαίνεται σε μελέτη του Ταμείου, παρότι η ανάκαμψη από το σοκ του κορωνοϊού αναμένεται να φέρει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους των συνηθισμένων, εντούτοις το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι το 2024 κατά 3% χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την πανδημία.

Αυτές οι μόνιμες ουλές στην παγκόσμια οικονομία είναι μικρότερες σε σχέση με εκείνες που προκλήθηκαν μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, κάτι που αποδίδεται από τους οικονομολόγους του ΔΝΤ στο γεγονός ότι  ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν επλήγη σημαντικά από την πανδημία.

«Σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, όταν οι ανεπτυγμένες οικονομίες επηρεάστηκαν πολύ περισσότερο, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να υποστούν βαθύτερες ουλές από τις ανεπτυγμένες οικονομίες», αναφέρει η μελέτη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις τους λαμβάνουν λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης. Επίσης, οι μακροπρόθεσμες ζημιές προβλέπονται μεγαλύτερες στις οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό και εκείνες που έχουν μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών.

Πώς προκαλούνται οι ουλές

Οι μόνιμες ζημιές στις οικονομίες έπειτα από μία τυπική κρίση συνήθως προκαλούνται μέσα από τα εξής κανάλια:

·         Η ανεργία παραμένει υψηλή ακόμα και μετά την ύφεση και συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό, καθώς κάποιοι άνεργοι αποθαρρύνονται και αποχωρούν εντελώς.

·         Οι ασθενείς επενδύσεις οδηγούν σε πιο αργή συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και επηρεάζουν την παραγωγικότητα μέσω της πιο αργής υιοθέτησης της τεχνολογίας.

·         Η παραγωγικότητα επηρεάζεται σε μόνιμη βάση από την απώλεια του know-how των εταιρειών που χρεοκοπούν.

Πώς μπορεί να περιοριστεί η μόνιμη ζημιά

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι χώρες που έχουν περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ουλές και συστήνει τη διατήρηση των αποτελεσματικών μέτρων στήριξης έως ότου η ανάκαμψη να είναι ισχυρή. Σημαντικό είναι επίσης να αποτραπούν οι κρίσεις στο χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ συστήνονται στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και διευκολύνουν την ανακατανομή των εργαζομένων. Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη συνεργασίας στο θέμα των εμβολίων, ώστε να υπάρξει επαρκής παραγωγή και έγκαιρη διανομή της και στις αναδυόμενες οικονομίες.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS