Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 13:02
BUSINESS & FINANCE

Στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Αλ. Πατέλης: Κεφάλαια ως 31 δισ. θα κινητοποιήσουν τα δάνεια του Ταμείου

Στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Στη χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα θα κατευθυνθούν τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με στόχο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία.

Στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης-1

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου τα περίπου 13 δισ. δάνεια του Ταμείου υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσουν μέχρι 31 δισ. κεφάλαια. Ωστόσο, όπως είπε, υπάαρχουν τρεις σημαντικές διαφορές σε σχέση με το παρελθόν.

Πρώτον, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, τα δάνεια «δεν θα δίνονται δεξιά και αριστερά» αλλά αποκλειστικά σε πέντε συγκεκριμένους τομείς (βλ. πίνακα). Η επιλεξιμότητα βασίζεται στις αρχές της έκθεσης της Επιτροπής Πισσαρίδη, δηλαδή σε βασικές οικονομικές αρχές. Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε πράσινες και σε ψηφιακές δράσεις που είναι και προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, δράσεις που στηρίζουν την εξωστρέφεια, δηλαδή τη χρηματοδότηση των εξαγωγών είτε αυτές είναι εξαγωγές αγαθών, είτε εξαγωγές υπηρεσιών διότι η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά κλειστή οικονομία και αυτό πρέπει να αλλάξει.Η τέταρτη επιλέξιμη κατηγορία είναι η έρευνα και η καινοτομία για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, επιλέξιμες θα είναι επενδύσεις που βασίζονται σε συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων για να στηρίξουμε δράσεις που οδηγούν σε οικονομίες κλίμακος.

Δεύτερη μεγάλη διαφορά, όπως επισήμανε ο κ. Πατέλης είναι ότι το κράτος δεν θα δίνει εγγυήσεις αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. «Δηλαδή το κράτος θα βάλει μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης και οι τράπεζες και οι επενδυτές το άλλο μισό. Η επιλογή αυτή γίνεται για να υπάρχει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν αρκετά στο δημόσιο. Δεν πρόκειται να δοθούν δωρεάν λεφτά. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουμε και ο σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους» εξήγησε.

Στη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης-2

Τρίτο χαρακτηριστικό του προγράμματος είναι ότι τα δάνεια δεν θα τα δώσει το κράτος αλλά οι τράπεζες και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η EBRD και η BRD. Το κράτος δεν ξέρει και δεν πρέπει να επιλέγει επενδύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Όπως σημείωσε, μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αξιοποίηση των δανείων θα έχει σημαντικά θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις αυξάνοντας το ΑΕΠ 3 μονάδες μέχρι το 2026 και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά το 1/5.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News