BUSINESS & FINANCE

UniCredit για Ελλάδα: Χαμηλές «πτήσεις» φέτος αλλά +5% το 2022

UniCredit για Ελλάδα: Χαμηλές «πτήσεις» φέτος αλλά +5% το 2022

Στο 2,5% θέτει το στόχο της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία το 2021 η UniCredit, καθώς εκτιμά ότι οι ρυθμοί του ΑΕΠ θα περάσουν σε θετικό έδαφος μόνο το δεύτερο τρίμηνο, για να επιταχυνθούν δυναμικά το δεύτερο μισό του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο επενδυτικός οίκος περιμένει σαφώς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 5%, για το 2022. 

UniCredit για Ελλάδα: Χαμηλές «πτήσεις» φέτος αλλά +5% το 2022-1

Η μέτρια ανάπτυξη του 2021 αναμένεται να στηριχθεί σε τρεις βασικούς παράγοντες, σύμφωνα με την οικονομολόγο της UniCredit, Tullia Bucco: 

1.       Τη συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

2.       Την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης για κατανάλωση.

3.       Την ήπια ανάκαμψη του τουρισμού, με τη βοήθεια της προόδου στα εμβολιαστικά προγράμματα σε όλη την Ευρώπη.

UniCredit για Ελλάδα: Χαμηλές «πτήσεις» φέτος αλλά +5% το 2022-2

Η UniCredit κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα στήριξης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αυτά ανέρχονται στα 14 δισ. ευρώ για το 2021, ποσό ίσο με το 8% του ΑΕΠ. Με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το πρόγραμμα Γέφυρα και την επιδότηση παγίων, ελαχιστοποιούνται οι εκροές ρευστότητας, με τον οίκο να εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά αναμένεται να διασφαλίσουν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι να δουν μία πιο ουσιαστική ανάκαμψη των μεγεθών τους.

UniCredit για Ελλάδα: Χαμηλές «πτήσεις» φέτος αλλά +5% το 2022-3

Η ανάλυση αναφέρεται και στην καλή πρόοδο που κάνει η Αθήνα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρθηκε και στο πρόσφατο Eurogroup. Η UniCredit στέκεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ευελιξία της αγοράς εργασίας, με την θέσπιση της ευελιξίας στο 8ωρο ανάλογα με τις ανάγκες της επιχειρήσεις.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News