ΝΕΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ

MLS: Τώρα ψάχνει €17 εκατ. μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

MLS: Τώρα ψάχνει  €17 εκατ. μέσω του σχεδίου Γιούνκερ

Τον φετινό Μάιο, δηλαδή σε δύο μήνες θα συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που η MLS διαβεβαίωνε ότι η καταβολή του κουπονιού του ομολόγου ΜΛΣΟ2 θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην προβλεπόμενη ημερομηνία (28 Αυγούστου), κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Χθες, με ανακοίνωσή της η εταιρεία, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανέφερε, σε γενικές γραμμές, ότι η αδυναμία συγκέντρωσης απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων, όπου ποτέ δεν έχει δώσει το «παρών» ο ιδρυτής της Γιάννης Καματάκης, δεν έχει καταστήσει εφικτή την λήψη αποφάσεων.

Επίσης, η εταιρεία επικαλέστηκε την πανδημία για την αδυναμία δημοσιοποίησης των οικονομικών καταστάσεων του 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία κάνει γνωστό ότι επικαιροποίησε business plan που είχε εκπονηθεί με εταιρείες συμβούλων της Κύπρου (την Aspon Consulting Ltd και τη Vertu Projects Ltd) στο πλαίσιο της υποβολής στο επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, γνωστό ως Σχέδιο Γιούνκερ. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανήρτησε το επενδυτικό σχέδιό της στις 3 Μαρτίου στην πλατφόρμα Γιούνκερ, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναρτηθεί πολυάριθμα αντίστοιχα σχέδια από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς χωρίς ποτέ να καταφέρουν να αντλήσουν χρηματοδότηση. Σημειωτέον ότι το σχέδιο Γιούνκερ, του οποίου πυλώνας είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει αντικατασταθεί από το πρόγραμμα InvestEU, το οποίο υιοθέτησαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Μαρτίου. 

«Το business plan, έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (επενδυτικό σχέδιο EIPP-20191510) και έχει δημοσιευτεί στην πύλη European Investment Project (EIPP)» αναφέρει η εταιρεία με ανακοίνωσή της. Βέβαια, την περιγραφή κάθε έργου, που αναρτάται στη σχετική πλατφόρμα, συνοδεύει η αναφορά-αποποίηση ευθυνών ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρέχει καμία εγγύηση για την ακρίβεια των πληροφοριών του κάθε project».

Ψάχνει 17,1 εκατ. ευρώ

Τι αναφέρει όμως, η MLS για το έργο με τίτλο «MLS Artificial Intelligence Center»;

Ότι το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 14,58 εκατ. ευρώ τα οποία αποτελούν κεφάλαια που έχει συνεισφέρει για Έρευνα και Ανάπτυξη η MLS. Ωστόσο, η εταιρεία αναζητά ακόμη 17,1 εκατ. ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το project, προϋπολογισμού 31,68 εκατ. ευρώ, διαθέτει καθαρή αξία 22,5 εκατ. ευρώ και εσωτερικό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 20,76%. Κι ενώ η εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη και η αναζήτηση εκπροσώπου της, έστω τηλεφωνικά ή μέσω mail αποτελεί ηράκλειο άθλο, η MLS αναφέρει πως το MAIC θα διατίθεται σε 11 αγορές του εξωτερικού, μέσω μεταπωλητών, καταστημάτων λιανικής και απευθείας πωλήσεων.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία, όπως σημειώνεται στην περιγραφή του έργου, επιδιώκει να διαθέσει το προϊόν σε Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ισραήλ και Σερβία. Σε δεύτερη φάση, προσβλέπει στη διάθεσή του στην Κροατία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Και υπολογίζει ότι η αγορά συσκευών smart home ενισχύθηκε κατά 17,8%, σε ετήσια βάση, πριν από δύο χρόνια, το 2019, με το MAIC να πρόκειται να δημιουργήσει 253 θέσεις εργασίας, σύμφωνα, πάντοτε, με την MLS.

Κι ενώ η εταιρεία σήμερα αναζητεί κεφάλαια 17,1 εκατ. ευρώ μέσω της πλατφόρμας του σχεδίου Γιούνκερ, τον περασμένο Οκτώβριο, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της MLS διαβεβαίωνε-στο περιθώριο της τότε μη πραγματοποιηθείσας γενικής συνέλευσης ομολογιούχων- ότι τουλάχιστον μία τράπεζα στηρίζει την εταιρεία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News