Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 22:43
WALL STREET

Αύξηση 1.217% στα μπόνους των χρηματιστών της Wall Street τα τελευταία 36 χρόνια

Αύξηση 1.217% στα μπόνους των χρηματιστών της Wall Street τα τελευταία 36 χρόνια

Το χάος που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στην αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε προσοδοφόρο για τους traders της Wall Street, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία τoυ γραφείου του κρατικού ελεγκτή της Νέας Υόρκης.

Οι κορυφαίοι όμιλοι της Wal Street πλήρωσαν τους traders με έδρα τη Νέα Υόρκη μπόνους κατά μέσο όρο 184.000 δολαρίων το 2020, που σημαίνει αύξηση 10% από τα επίπεδα του 2019. Από το 1985 δε, τα μπόνους των χρηματιστών της Wall Street έχουν αυξηθεί κατά 1.217% και αυτό είναι μόνο μία μικρή αναλογία των συνολικών αποδοχών τους, οι οποίες ξεπέρασαν τα 406.000 το 2019. 

Συγκριτικά, ο κατώτατος μισθός στις ΗΠΑ παραμένει στάσιμος στα 7,25 δολάρια την ώρα – ήτοι στα 15.080 δολάρια ετησίως – για 12 συναπτά έτη. Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός, τότε έχει μειωθεί 11% από το 1985. Εάν ο κατώτατος μισθός αυξανόταν με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται τα μπόνους στη Wall Street, τότε σήμερα θα κυμαινόταν στα 44,12 δολάρια την ώρα. 

Σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, η Wall Street απεκόμισε τεράστιο όφελος το 2020, με αναλυτές να επισημαίνουν ότι όλο αυτό το σκηνικό δείχνει πόσο αποκομμένος έχει γίνει ο συγκεκριμένος κλάδος από την υπόλοιπη οικονομική πραγματικότητα της Αμερικής.

«Μας υπενθυμιζει ότι υπάρχει ολοκληρωτικό χάσμα ανάμεσα σε αυτό που συμβαίνει στη Wall Street και στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών και στην πραγματική οικονομία», αναφέρει η Σάραχ Αντερσον, επικεφαλής προγράμματος για την παγκόσμια οικονομία του Ιnstitute for Policy Studies. Η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές έφερε κέρδη ρεκόρ στις εταιρείες της Wall Street οι οποίες προσέφεραν στα ανώτατα τραπεζικά στελέχη τους αμοιβές έως και 33 εκατ.δολαρίων, παρότι πολλές τράπεζες απέλυσαν προσωπικό αν και είχαν δεσμευθεί να μην το κάνουν στη διάρκεια της πανδημίας. Η Αντερσον εξηγεί πώς η απελευθέρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς από το ρυθμιστικό πλαίσιο επέτρεψε στις εταιρείες να συνδέσουν τις αμοιβές των χρηματιστών τους με άκρως επικίνδυνες επενδυτικές πρακτικές, oι οποίες απέβησαν αποκλειστικό και μόνο προς όφελος της Wall Street. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News