Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 18:58
ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Γέφυρα 2: Έως και 150.000 ωφελούμενοι από το νέο πρόγραμμα

Στις 5 Απριλίου διαθέσιμη η πλατφόρμα

Γέφυρα 2: Έως και 150.000 ωφελούμενοι από το νέο πρόγραμμα

Από 100.000 έως 150.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αναμένεται να ωφεληθούν από το «Γέφυρα 2», όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μία ημέρα μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επέκταση του προγράμματος στήριξης.

Μάλιστα, από το βήμα των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπενθύμισε ότι μέσω των δύο προγραμμάτων «Γέφυρα», η συνολική στήριξη προς τους δανειολήπτες θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ.

«Με το πρόγραμμα αυτό, και με τη σταδιακή υλοποίηση του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας, συμβάλλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους αλλά και στην αναχαίτιση δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Σταϊκούρας.

Έκανε δε, λόγο για επιβράβευση της συνέπειας και ενίσχυση της κολτούρας πληρωμών. «Η διαδικασία της αίτησης στο νέο πρόγραμμα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά» σημείωσε.

Γνωστοποίησε τέλος, ότι η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη στις 5 Απριλίου, ώστε το αργότερο τον Μάιο να καταβληθεί η πρώτη δόση της κρατικής επιδότησης, η οποία θα καλύψει αναδρομικά και τον μήνα Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ του «MoneyReview», το πρόγραμμα αφορά αυστηρά επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες, τα δάνεια των οποίων δεν είχαν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η επιδότηση του δημοσίου δε, θα διαρκεί για οκτώ μήνες, και θα ξεκινάει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, ενώ θα μειώνεται έως το 80% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου.

Για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται σταδιακά έως και το 60%. Αισθητά μειωμένη θα είναι η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία θα ξεκινά από το 50% και θα περιορίζεται στο 30%.

Προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση του τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Covid-19.

Στις επιλέξιμες προς επιδότηση κατηγορίες εντάσσονται επίσης, επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, καθώς και όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, ή έχουν εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας και θέτει αυστηρούς όρους – προϋποθέσεις για όσους είχαν δάνειο σε καθυστέρηση ή δάνειο που είχε καταγγελθεί. Βασική προϋπόθεση είναι, μάλιστα, τα συγκεκριμένα δάνεια να έχουν ρυθμιστεί από την τράπεζα, μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. 

Στα κριτήρια επιλεξιμότητας, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν «κόφτες» σε σχέση με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, των καταθέσεων, αλλά και της οφειλής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News