ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Μήνυση για το project Βούλα από τον Δήμο Βουλιαγμένης

Η έκταση των 70 στρεμμάτων έχει περιέλθει στην κυριότητα του σχήματος Hines-Henderson

Φωτ. Ιntimenews

Μήνυση για υποβολή ψευδών στοιχείων και υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως του Ν. 1599/1986 από τους νόμιμους εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας των πρώην οικοπέδων του κληροδοτήματος Κόνιαρη, κατά την διαδικασία ένταξης επενδυτικού σχεδίου προς διαβούλευση στην εταιρεία Enterprise Greece, υπέβαλε ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. 

Tο ακίνητο 70 στρεμμάτων που βρίσκεται στη Βούλα περιήλθε τον Αύγουστο του 2020 στο κοινό σχήμα των εταιρειών Hines και Henderson, με το Μουσείο Μπενάκη να αποτελεί τον πωλητή του (είχε περιέλθει σε αυτό ως κληροδότημα). Η κοινοπραξία των δύο εταιρειών σχεδιάζει την ανάπτυξη συνολικά 400 κατοικιών, μέσω επένδυσης της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό προχώρησε στην υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της (“επενδυτικό έργο οικιστικής ανάπτυξης project Βούλα”) στο καθεστώς Fast Track.

Η μήνυση

Με τα δεδομένα αυτά, ο Δήμος Βάρης – Βούλας Βουλιαγμένης με επικεφαλής τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο κατέθεσε μήνυση, “η οποία αναφέρεται στην απόπειρα της εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει 70 στρέμματα στη Βούλα, πρώην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Μπενάκη, να εντάξει την αξιοποίηση της έκτασης στις διατάξεις του νόμου 4608/2019 (περί στρατηγικών επενδύσεων)”, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

“Η ένταξη του έργου τιτλοφορούμενου ως «Επενδυτικό έργο οικιστικής τουριστικής ανάπτυξης project Βούλα» στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου αποπειράθηκε προκειμένου να μπορέσει να ευνοηθεί από το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων το οποίο συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και διαδικασία Fast Track αδειοδοτήσεις. Κατά την ανάγνωση της πρότασης από το νομικό και το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, προκειμένου να συμμετέχει ο Δήμος στη διαδικασία διαβούλευσης, διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος φάκελος δεν θα έπρεπε να τύχει καν προκαταρκτικής αξιολόγησης από την εταιρεία Enterprise Greece καθώς στηρίζεται σε σειρά ψευδών πολεοδομικών χαρακτηριστικών των υπό αξιοποίηση οικοπέδων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

ότι η επιτρεπόμενη χρήση στα οικοδομικά τετράγωνα 259, 255, 255Α, 256, 247, 252,262,263 της Δ.Ε. Βούλας είναι «δήθεν» αυτή της αμιγούς κατοικίας η οποία περιλαμβάνει και άλλες χρήσεις πλην της κατοικίας. Η δήθεν «επιτρεπόμενη» χρήση της αμιγούς κατοικίας δεν υφίσταται ως χρήση στην περιοχή του Βούλας. Μοναδική επιτρεπόμενη χρήση στην περιοχή Ν. Κάλυμνος- Εξοχή της Βούλας η οποία αποτελεί την Πολεοδομική Ενότητα 5 (Π.Ε.5) και περιλαμβάνει και τα ανωτέρω οικοδομικά τετράγωνα είναι αυτή της αποκλειστικής κατοικίας όπως έχει κριθεί οριστικά και αμετάκλητα με την υπ’ αριθμ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το έργο ακολουθεί το υφιστάμενο χωροταξικό – πολεοδομικό πλαίσιο (Ρυθμιστικό Αττικής, ΓΠΣ Βούλας κλπ)» ενώ οι επενδυτές όφειλαν να γνωρίζουν ότι με την υπ’ αρ. 554/2000 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η υπ’ αρ. 6431481/258/17.9 – 6.10.1993 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. κατά το μέρος της με το οποίο καθορίζει τις χρήσεις γης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βούλας και επομένως δεν τίθεται ζήτημα τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της αποκλειστικής κατοικίας.

Ότι οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης για τα συγκεκριμένα Ο.Τ. του υποβληθέντος σχεδίου, καθορίζονται και με το ΦΕΚ 59/Δ/1969-03-20 στο οποίο έχει δημοσιευθεί το από 28 Φεβρουαρίου 1969 Β.Δ. «Περί αναθεωρήσεως των όρων και περιορισμών δομήσεως των οικοπέδων και περί ύψους οικοδομών και μέγιστου αριθμού ορόφων αυτών της Βουλιαγμένης Αττικής» !!! ενώ το αληθές είναι ότι το ανωτέρω Β.Δ. ΔΕΝ αφορά την Δ.Ε. (τέως Δήμο) Βούλας.

Αμέσως αφού διαπιστώθηκαν τα αναληθή στοιχεία που αναφέρονται στο φάκελο που αναρτήθηκε από την εταιρεία προς διαβούλευση, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προέβη άμεση στην αποστολή εξώδικων διαμαρτυριών και δηλώσεων προς τα μέλη του Δ.Σ. της Invest Greece αλλά και την ιδιοκτήτρια των ακινήτων ζητώντας την άμεση απόσυρση των ψευδών υποβληθέντων στοιχείων. Στη συνέχεια, και αφού διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν προέβει σε κάποια διόρθωση των στοιχείων που αναφέρονται, ο Δήμος κατέθεσε μήνυση προς των Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ζητώντας την ποινική δίωξη της ιδιοκτήτριας εταιρείας και του νόμιμου εκπροσώπου της για παράβαση του νόμου 1599/1986 περί ψευδών δηλώσεων.

Μετά την κατάθεση της μήνυσης από το Δήμο, η Δημοτική Αρχή αναμένει τις σχετικές ενέργειες του Δ.Σ. της Invest Greece προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ζητηθούν από το Εισαγγελέα περαιτέρω διώξεις, κατά της συγκεκριμένες εταιρείας, για παράβαση καθήκοντος.

Τέλος, σε περίπτωση που η αρμόδια διυπουργική επιτροπή εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση για την ένταξη μιας μη στρατηγικής επένδυσης στις στρατηγικές επενδύσεις, η Δημοτική Αρχή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ακύρωσης και αναστολή εκτέλεσης της ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας” σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου.

Αντίθετος με το έργο

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρ. Κωνσταντέλλος έχει εξαρχής ταχθεί κατά του έργου, με το δημοτικό συμβούλιο να έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία- λίγο προτού γίνει γνωστή η συναλλαγή τον Αύγουστο του 2020- την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου με το χαρακτηρισμό επτά από τα οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, που απαρτίζουν το οικόπεδο των 70 στρεμμάτων, ως κοινόχρηστων χώρων, πρασίνου και χώρων για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Τον Φεβρουάριο ο Δήμος είχε προχωρήσει και στην μείωση του Συντελεστή Δόμησης στο 0,30 στην στην περιοχή “Εξοχή” της Βούλας (συμπεριλαμβάνει και την έκταση του project Βούλα) από 0,6 σε 0,3. Μένει να φανεί πώς το μπρα-ντε-φερ μεταξύ των δύο πλευρών θα κλιμακωθεί.

Money Review