Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 16:35
BUSINESS & FINANCE

Συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας στον τουρισμό

φωτ.: υπουργείο Τουρισμού

Τη δέσμευση για στενή συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας επισφράγισαν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας Tatjana Matić.

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη τη Δευτέρα 29/3 στο Βελιγράδι, όπου ο κ. Θεοχάρης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 • «Θα εργαστούμε από κοινού, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τον COVID-19, στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

• Θα καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού, με σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα τα οποία υιοθετούνται λόγω της πανδημίας σε Ελλάδα και Σερβία. Από την άποψη αυτή, θα τηρούνται οι σχετικές με τον τουρισμό ισχύουσες ανά χώρα νομοθετικές διατάξεις. Επίσης, οι διεθνείς υποχρεώσεις και συνέργειες Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του τουρισμού θα εναρμονίζονται με τις διαδικασίες οι οποίες ρυθμίζουν την είσοδο των τουριστών σε αμφότερες τις χώρες.

• Θα διατηρήσουμε αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση σε Ελλάδα και Σερβία. Με στόχο την εισήγηση νέων μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ο τουρισμός, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

• Θα ενθαρρύνουμε κάθε δραστηριότητα η οποία οδηγεί σε αμοιβαία ωφέλεια και αμοιβαίο ενδιαφέρον».

Μετά από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω πως η Ελλάδα και η Σερβία συντονίζονται και συμπορεύονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της τουριστικής δραστηριότητας, στον αγώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η κοινή δήλωση που μόλις υπογράψαμε μαζί με τη συνάδελφό μου και φίλη, κυρία Tatjana Matić, επισφραγίζει τη φιλία και τη συναντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία στο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα και από τη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να απολαύσουν ασφαλείς αλλά και όμορφες διακοπές στον τόπο που επιθυμούν».

Από την πλευρά της, η κυρία Matić υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ακόμη μια φορά αποδείχθηκε η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των χωρών μας, Σερβίας και Ελλάδας. Πρακτικά, επισημοποιήθηκε η κοινή μας πρόθεση -όπως την είχαμε εκφράσει και πριν από μερικούς μήνες- με σκοπό να ενδυναμώσουμε την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, κατά την πανδημική και μετά-πανδημική περίοδο. Με την Κοινή Δήλωση δεσμευτήκαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε ο COVID-19. Μια από τις λύσεις προς την εξασφάλιση της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών είναι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού και η αμφίπλευρη   αναγνώριση αυτών».

Επίσης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο κ. Θεοχάρης παραχώρησε συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ. «Οι Σέρβοι ταξιδιώτες μπορούν να εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12 Ιανουαρίου, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης ενός Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ενός πιστοποιητικού που θα είναι η «λυδία λίθος», η βάση της δυνατότητας απελευθέρωσης των ταξιδιών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το ότι εισήγηση του κ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη η εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού έχει δρομολογηθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα και η Σερβία είναι δύο χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν καλύτερη πρόοδο από άλλες στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Καλό θα είναι αυτή η πρόοδος, αυτή η επιτυχία, να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα με τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και με τη συνεργασία, αντίστοιχα, των δύο λαών, της Σερβίας και της Ελλάδας».

«Οι Σέρβοι πολίτες επιλέγουν συχνά τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Πολλοί από εμάς έχουμε αποκτήσει φιλίες μαζί τους, καθώς τους βλέπουμε στη χώρα μας κάθε χρόνο. Χωρίς υπερβολή, τους Σέρβους φιλοξενούμενους στην Ελλάδα τους θεωρούμε ‘αδελφούς’. Θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να έλθουν και πάλι στην Ελλάδα. Και, φυσικά, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ταξιδεύουν ξανά οι Έλληνες στη Σερβία, με απόλυτη ασφάλεια. Είτε για διακοπές, είτε για «city break» στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της χώρας», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News