Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 15:53
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος κρατών – τραπεζών – αγορών

Γ. Στουρνάρας: Να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος κρατών – τραπεζών – αγορών

Την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης μέσω της μεταρρύθμισης του πλαισίου διακυβέρνησης, υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. 

Τονίζει δε, ότι στόχος είναι να «σπάσει» οριστικά ο φαύλος κύκλος μεταξύ κρατών, τραπεζών και αγορών», μέσω της ενίσχυσης των μέτρων επιμερισμού και μείωσης των κινδύνων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι πρέπει να «κινηθούμε σταδιακά προς κοινά δημοσιονομικά εργαλεία σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να εξασφαλιστεί ότι στο εξής η προσαρμογή των οικονομιών θα είναι πιο συμμετρική». 

Ειδική αναφορά κάνει και στο υψηλό ευρωπαϊκό χρέος, λόγω των επεκτατικών πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε επίπεδα που έχει παρατηρηθεί μόνο σε περίοδο πολέμου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, καθιστά αναγκαία την εξέταση των παρακάτω:

  • Η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική για όσο καιρό χρειαστεί. Τυχόν πρόωρη αυστηροποίησή της μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για τις συνθήκες χρηματοδότησης, δημιουργώντας κινδύνους για την ανάκαμψη. Μόνο όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αρκετά ισχυρός ενδείκνυται να επανέλθει η πολιτική στο στόχο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής βιωσιμότητας.
  • Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου. Ένα παράδειγμα είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Την επαύριο της πανδημίας, οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει υποστεί κάθε χώρα από την πανδημία και ανάλογα με την υποκείμενη δημοσιονομική της κατάσταση.
  • Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν  στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων ως επιταχυντή της ανάπτυξης και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τα  θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών. Τα αναπτυξιακά μέτρα θα συμβάλουν στην καταγραφή ρυθμών ανάπτυξης σταθερά υψηλότερων από το πραγματικό επιτόκιο, ώστε η διαφορά ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου (“snowball effect”) να επηρεάζει ευνοϊκά τη δυναμική του χρέους.
  • Το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη των επενδύσεων και την επίτευξη διατηρήσιμης ανάκαμψης, ιδίως στις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την κρίση. Οι εκταμιεύσεις μέσω του NGEU πρέπει να επιταχυνθούν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News