Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 15:10
BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Χάπια αδυνατίσματος συνδέονται με 2.000 θανάτους

Γαλλία: Χάπια αδυνατίσματος συνδέονται με 2.000 θανάτους

Πρόστιμο 2,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Γαλλίας, αφότου δικαστήριο την έκρινε ένοχη για απάτη και ανθρωποκτονία εξ αμελείας, εξαιτίας ενός φαρμάκου που συνδέεται με το θάνατο έως 2.000 ανθρώπων.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα στη Γαλλία, η μη εισηγμένη εταιρεία Servier κατηγορήθηκε για τη συγκάλυψη των πιθανών θανατηφόρων παρενεργειών ενός ευρέως συνταγογραφούμενου φαρμάκου της, του Mediator.

Ο Jean-Philippe Seta, πρώην στέλεχος της εταιρείας, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια με αναστολή. Η γαλλική αρχή φαρμάκων, που κατηγορήθηκε ότι δεν έδρασε αρκετά γρήγορα για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους του φαρμάκου, θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 303.000 ευρώ.

Το Mediator εγκρίθηκε  ως φάρμακο για το διαβήτη, αλλά συνταγογραφούνταν ευρέως για την καταστολή της όρεξης σε άτομα που ήθελαν να χάσουν βάρος.

Έως και 5 εκατ. άτομα έλαβαν το Mediator από το 1976 έως το Νοέμβριο του 2009, όταν αποσύρθηκε από τη γαλλική αγορά, ενώ πολύ νωρίτερα είχε απαγορευτεί στην Ισπανία και την Ιταλία. Η κυκλοφορία του στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ ουδέποτε έλαβε έγκριση.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας υπολόγισε ότι το φάρμακο οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον 500 άτομα, προκαλώντας τους ζημιά στις βαλβίδες της καρδιάς. Άλλες μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων κοντά στα 2.000. Χιλιάδες άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η Servier έχει ήδη πληρώσει εκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

Η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι η Servier γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1970 τις αρνητικές μελέτες για το φάρμακο και τις έκρυβε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News