Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 12:52
BUSINESS & FINANCE

Πώς αντιδρά η τιμή του πετρελαίου μετά τη μερική αποκόλληση του Ever Given

Παραμένει σε επίπεδα άνω των 60 δολαρίων

Πώς αντιδρά η τιμή του πετρελαίου μετά τη μερική αποκόλληση του Ever Given

Μικρή αποκλιμάκωση καταγράφεται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά τη μερική αποκόλληση του πλοίου «Ever Given» από τις όχθες της Διώρυγας του Σουέζ.

Παρότι οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, πλέον θεωρείται θέμα λίγων ωρών προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει το «ξεμπλοκάρισμα» των εμπορικών ροών μεταξύ Ερυθράς και Μεσογείου.

Υπενθυμίζεται ότι η μέχρι πρότινος κατάσταση εμπόδιζε τη διέλευση αγαθών, αξίας 9,6 δισ. δολαρίων ημερησίως. Άλλωστε, αυτή την στιγμή, ο αριθμός των εν αναμονή πλοίων ξεπερνάει τα 130, ανάμεσα στα οποία και 16 ελληνικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια WTI υποχωρούν σήμερα κατά 0,7% και διαμορφώνονται στα 60,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καταγράφουν μείωση κατά 0,34% και διολισθαίνουν στα 64,35 δολάρια ανά βαρέλι.  

Κι αυτό, χάρη στην προσδοκία για σταδιακή ομαλοποίηση των εμπορικών ροών, η οποία θα συμβάλλει στην αποφυγή μιας πιθανής διασάλευσης στις παραδόσεις αργού πετρελαίου.

Την Παρασκευή, ενδεικτικά, και ενώ ο αποκλεισμός του Σουέζ ήδη «μετρούσε» τρεις ολόκληρες ημέρες, η τιμή του μαύρου «χρυσού» εκτινάχθηκε άνω του 4%, υπό τον φόβο των αρνητικών επιπτώσεων στο πετρελαϊκό εμπόριο.

Στις ανοδικές τάσεις των διεθνών τιμών έχουν συμβάλλει και οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης της τιμής των βαρελιών, οι οποίες είχαν υποχωρήσει εν μέσω πανδημίας σε χαμηλό αρκετών ετών, πλήττοντας τα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News