ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΗΜΙΤΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2004

Στο σφυρί το κτήριο της Μπάμπης Βωβός στη Λ. Κηφισίας (φωτ.)

Στο σφυρί το κτήριο της Μπάμπης Βωβός στη Λ. Κηφισίας (φωτ.)

Το ημιτελές κτήριο στην Λεωφόρο Κηφισίας 109 και την οδό Σίνα στο Μαρούσι είναι μία από τις πολλές ιδιοκτησίες της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) που έχουν…καταδικαστεί να παραμείνουν «κουφάρια», σε συνέχεια αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 28 Απριλίου το κτήριο της Λεωφ. Κηφισίας 109, όπου η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική σχεδίαζε να υλοποιήσει πολυτελές συγκρότημα γραφείων, θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία.

Το ημιτελές κτήριο της Μπάμπης Βωβός

Η ανέγερση του συγκεκριμένου κτηρίου, που είχε ξεκινήσει λίγο μετά το 2000, ανεστάλη το 2004, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει σύλλογοι κατοίκων του Αμαρουσίου, αντιδρώντας με την υλοποίηση της ανάπτυξης που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το ρέμα Σαπφούς. Τον Ιούνιο του 2009 ο Μπάμπης Βωβός, στην τότε γενική συνέλευση της εταιρείας, δήλωνε ότι η εκ νέου οριοθέτηση του ρέματος Σαπφούς ολοκληρώνεται και αναμένεται να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια. Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός δεν προχώρησε ποτέ λόγω και της κρίσης στην αγορά ακινήτων που ξεκίνησε το 2010 και οδήγησε το 2013 στην υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου την ΜΒΔΤ. Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε, το 2018 θα πωλούνταν το ημιτελές κτήριο της Κηφισίας προς περίπου 5,6 εκατ. ευρώ.

Ο πλειστηριασμός

Με κανένα από τα σχέδια αξιοποίησης να μην έχουν προχωρήσει, το ακίνητο -φάντασμα έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο της Hellas Capital Leasing, η οποία πρόκειται να προχωρήσει στην εκποίηση του ακινήτου, σε τμήματα, στις 28 Απριλίου. Το ημιτελές κτήριο δεν θα μπορούσε να έχει…ιδιαιτερότητες. Οι υπόγειοι δηλαδή, χώροι του, όπου προβλέπεται η δημιουργία 78 θέσεων στάθμευσης, επιφάνειας 10,8 τ.μ. η καθεμία, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και εκποιούνται αυτόνομα. Ξεχωριστά εκποιούνται και οι υπόλοιπες επιφάνειες.

Στο σφυρί το κτήριο της Μπάμπης Βωβός στη Λ. Κηφισίας (φωτ.)-1

Έτσι, η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 και 1,2 εκατ. ευρώ  για το ισόγειο επιφάνειας 600 τ.μ. και τον πρώτο όροφο 753 τ.μ. που βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης φέροντα οργανισμού.

Ο δεύτερος όροφος, που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής ξυλότυπου, έχουν δηλαδή τοποθετηθεί ξύλινα καλούπια (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες) βγαίνει στο σφυρί προς 783 χιλ. ευρώ.  Στον τρίτο (μελλοντικό) όροφο για τον οποίο ο εν δυνάμει υπερθεματιστής διαθέτει δικαίωμα κατασκευής επιφάνειας 753 τ.μ. η τιμή εκκίνησης ανέρχεται σε 710 χιλ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, για το τμήμα της οικοδομής που έχει αποπερατωμένο σκελετό και συνοδεύεται από υψηλότερες τιμές εκκίνησης, δηλαδή τα τέσσερα υπόγεια, το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ο νέος ιδιοκτήτης αρκεί να προχωρήσει σε διαδικασία  τακτοποίησης (βάσει του νόμου περί αυθαιρέτων), ώστε να είναι σε θέση να εκδώσει άδεια αποπεράτωσης.

Στο σφυρί το κτήριο της Μπάμπης Βωβός στη Λ. Κηφισίας (φωτ.)-2

Για τα υπόλοιπα δύο επίπεδα (β’, γ’ όροφος) απαιτείται να τροποποιηθεί, μέσω ΦΕΚ, το ρυμοτομικό σχέδιο, προκειμένου να είναι εφικτή η αναθεώρηση της υφιστάμενης οικοδομικής άδειας και να καταστούν δυνατές οι κατασκευαστικές εργασίες. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος, σύμφωνα με τους επαΐοντες, παρότι οι οριογραμμές του ρέματος Σαπφούς έχουν επανακαθοριστεί με το ΦΕΚ 438Δ/24-9-2014 και αναμένεται η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News