Business & Finance Κυριακή 28/03/2021, 13:19
BUSINESS & FINANCE

Βίζερ: Η κυβέρνηση του 2015 δεν είχε προτεραιότητα την παραμονή στο ευρώ

Βίζερ: Η κυβέρνηση του 2015 δεν είχε προτεραιότητα την παραμονή στο ευρώ

Στην τεταμένη περίοδο του α’ εξαμήνου του 2015 αναφέρεται ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος υπενθυμίζεται το πόσο κοντά στην έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε. βρέθηκε η Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο πρώην Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει ότι υπήρξαν δύο επεισόδια, από τα οποία προέκυψε μεγάλη πιθανότητα Grexit, ένα το 2012 και ένα το 2015. 

Όμως, όπως εξηγεί, «η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο επεισοδίων ήταν ότι το 2012 η ελληνική κυβέρνηση σαφώς ήθελε να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Αντίθετα, κατά τον ίδιο, «το 2015 τα πράγματα ήταν σαφώς διαφορετικά».

«Η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 έδειξε σαφώς ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη δεν αποτελούσε μέγιστη προτεραιότητα και ότι ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών απολάμβαναν να οδηγούν τα πράγματα στα άκρα» σημειώνει, στο ίδιο μήκος κύματος. 

Ταυτόχρονα, ο κ. Βίζερ υπογραμμίζει με νόημα ότι η κατάσταση ήταν επίσης διαφορετική μεταξύ του 2012 και του 2015, υπό την έννοια ότι «για την υπόλοιπη Ευρώπη, αν η Ελλάδα αποχωρούσε, οι οικονομικές συνέπειες δεν θα ήταν τόσο τρομερές, όπως τρία χρόνια πριν». 

«Αυτό καθιστά ακόμη πιο εποικοδομητικό και θετικό το ότι καταφέραμε να έχουμε ένα αίσιο τέλος γιατί η Ελλάδα είναι ένα σεβαστό και πολύτιμο μέλος της Ευρωζώνης» καταλήγει ο πρώην επικεφαλής του EWG. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News