Business & Finance Σάββατο 27/03/2021, 07:24
BUSINESS & FINANCE

Χιλιάδες πρόβατα εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ

H ζωή «κολλημένη» στο κανάλι

Χιλιάδες πρόβατα εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ

Αποκλεισμένη για ακόμη ένα 24ωρο παραμένει η Διώρυγα του Σουέζ, με το πλοίο πλοίο Ever Given να έχει «φρακάρει» τη διέλευση σε αγαθά αξίας σχεδόν 10 δισ. δολαρίων ημερησίως, προκαλώντας τεράστιο κόστος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα πλοία έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο «μποτιλιάρισμα» στην είσοδο και την έξοδο του καναλιού, ενώ ήδη αρκετές ναυτιλιακές έχουν δώσει εντολή παράκαμψης της Διώρυγας και αναγκαστικής πραγματοποίησης του περίπλου της Αφρικής. 

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια τόνοι φορτίων παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στο Σουέζ, με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις να προσδοκούν σε αποκατάσταση του προβλήματος εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Αν και ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες για το περιεχόμενο των «φρακαρισμένων» φορτίων, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι -μεταξύ άλλων- υπάρχουν και περίπου 10 φορτία, τα οποία «κουβαλούν» χιλιάδες ζώα, και κυρίως πρόβατα. 

Συνήθως, τέτοιου είδους «ζωντανά» φορτία παραδίνονται στη Σαουδική Αραβία, η οποία αγοράζει σωρηδόν τα τετράποδα από τη Ρουμανία και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Εξάλλου, η αραβική χώρα θεωρείται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προβάτων παγκοσμίως.

Σ’ αντίθεση με τα περισσότερα εμπορεύματα, όμως, οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή και νερό. Τα πληρώματα των πλοίων, βέβαια, διαθέτουν εφόδια για λίγες μόλις ημέρες. Επομένως, μια παράταση του σημερινού αδιεξόδου δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών των συμπαθέστατων «εμπορευμάτων».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα πληρώματα φέρεται ήδη να αναζητούν τρόφιμα και επιπλέον νερό σε κοντινά λιμάνια, προκειμένου να βρουν μια πρόχειρη λύση και να αποφευχθεί το μοιραίο. Κι αυτό, διότι δεν αποκλείεται οι προσπάθειες αποκόλλησης του Ever Given να απαιτήσουν τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News