BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Με ισχυρά κέρδη ανακτά τις 850 μονάδες

Σχεδόν στο +3,5% η Εθνική Τράπεζα

Χρηματιστήριο: Με ισχυρά κέρδη ανακτά τις 850 μονάδες

Προσπάθεια ανάκτησης του ψυχολογικού σημείου των 850 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο τραπεζικός κλάδος, και δη η Εθνική Τράπεζα, παρέχει σημαντικά στηρίγματα στους επενδυτές, βελτιώνοντας αισθητά το αγοραστικό κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,55% και ενισχύεται στις 850,05 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 13 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (837,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες -από 840,1 έως 850,47 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται ήδη στα 52 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο συναλλαγών στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη. 

Κινητήριο μοχλό της σημερινής κίνησης αποτελεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία βρίσκεται στο +3,5% και τα 2,525 ευρώ, χάρη στην επισφράγιση του deal πώλησης του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital έναντι 410 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, στο μεταξύ, θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου της τράπεζας, τα οποία εκτός απροόπτου θα είναι ζημιογόνα, λόγω των αυξημένων προβλέψεων για τις τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Σε επίπεδο 12μηνου, βέβαια, εκτιμάται ότι το πρόσημο θα είναι θετικό.

Περαιτέρω στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχει και το κλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, τα οποία καταγράφουν συλλήβδην κέρδη, χάρη τόσο στη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη όσο και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών σ’ όλο τον πλανήτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ειδικότερα, βρίσκεται στο +0,61%, ο γερμανικός DAX στο +0,64%, ενώ το πρωί ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο +1,5%. Κέρδη 100 μονάδων εμφανίζουν και τα futures του Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

D-Day για την Εθνική Τράπεζα

Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται «D-Day» για την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα ανακοινώσει αφενός τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2020, αφετέρου την πώληση του ασφαλιστικού βραχίονα. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύεται κοντά στο +3,5% και τα 2,525 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το πρόσφατο υψηλό 12 μηνών (2,65 ευρώ).

Εξίσου θετική είναι η «εικόνα» και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να βρίσκεται στο +2,9% και το 0,72 ευρώ, σημειώνοντας νέο υψηλό 12 μηνών. Η μετοχή της Alpha Bank δε, σημειώνει συγκρατημένη άνοδο της τάξης του 1%, δημιουργώντας αποστάσεις ασφαλείας από το 0,9 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας -υποχωρώντας κατά 3,6%- κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η σημερινή πτώση, μάλιστα, επέρχεται κόντρα στον σχεδιασμό της διοίκησης για προνομιακή κατανομή των νέων μετοχών στους παλαιούς μετόχους.

  • Alpha Bank 1% 0,913 ευρώ
  • Attica Bank 2,91% 0,212 ευρώ
  • Eurobank 2,89% 0,72 ευρώ
  • ΕΤΕ 3,48% 2,525 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -3,61% 0,4142 ευρώ

Στηρίγματα από ΑΔΜΗΕ, πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές εξακολουθούν να ελέγχουν πλήρως τις συναλλαγές, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να συνεχίζει τις ανοδικές «πτήσεις», κινούμενη στο +3,9%. Κέρδη άνω του 2% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τιτάνα και Coca – Cola.

Εξίσου θετική είναι η «εικόνα» στη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία ενισχύεται άνω του 2%, χάρη στο νέο πακέτο μετοχών που απέκτησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ολλανδικού fund Reggeborgh.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 0,4%, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την εξέλιξη της πανδημίας και το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται, επίσης, στην Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2% εν μέσω των μετοχικών τριγμών που καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση της ΑΜΚ των 120,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 73 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 25 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 18 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 56,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News