BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Η Εθνική «σηκώνει» τον Γενικό Δείκτη

Κοντά στο +4% τα κέρδη της ΕΤΕ

Χρηματιστήριο: Η Εθνική «σηκώνει» τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικά ξεκινάει στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν ώθηση τόσο από τις τραπεζικές εξελίξεις όσο και από το κλίμα ευφορίας στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο ημίωρο (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,99% και ενισχύεται στις 845,50 μονάδες, κερδίζοντας πάνω από οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (837,09 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες -από 840,1 έως 846,38 μονάδες- ενώ ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται ήδη στα 27 εκατ. ευρώ, χάρη στο νέο πακέτο συναλλαγών στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, με πωλητή το fund Reggeborgh και αγοραστή τον Γιώργο Περιστέρη. 

Μετά την πρόσφατη διόρθωση, η οποία «έριξε» τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη από τις 862 μονάδες, οι αγοραστές φαίνεται ότι προσπαθούν να βγουν εκ νέου «μπροστά», έχοντας στο επίκεντρο τις προσπάθειες των τραπεζών για την επόμενη ημέρα.

Ο τραπεζικός κλάδος, άλλωστε, είναι αυτός που ηγείται και της σημερινής ανοδικής τάσης, με τον κλαδικό δείκτη να βρίσκεται στο +2,3% και τις 536,88 μονάδες, σε μια προσπάθεια υπέρβασης των απωλειών των προηγούμενων ημερών.

D-Day για την Εθνική Τράπεζα

Σήμερα θεωρείται η «D-Day» για την Εθνική Τράπεζα, η οποία θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου 2020, ενώ στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει, εκτιμάται ότι θα επισφραγιστεί η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital έναντι 410 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΕΤΕ ενισχύεται κοντά στο +4% και τα 2,531 ευρώ, προσεγγίζοντας εκ νέου το πρόσφατο υψηλό 12 μηνών (2,65 ευρώ). Εξίσου θετική είναι η «εικόνα» και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να βρίσκεται στο +2,3% και το 0,71 ευρώ.

Ήπια ανοδικά κινείται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία κυμαίνεται στο +1,5% και το 0,91 ευρώ. Στον αντίποδα, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε καθεστώς έντονης μεταβλητότητας, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

  • Alpha Bank 1,46% 0,9172 ευρώ
  • Attica Bank 1,46% 0,209 ευρώ
  • Eurobank 2,3% 0,7144 ευρώ
  • ΕΤΕ 3,73% 2,531 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -0,16% 0,429 ευρώ

Περαιτέρω στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη παρέχει και το κλίμα ευφορίας στα χρηματιστήρια του εξωτερικού, τα οποία καταγράφουν συλλήβδην κέρδη , χάρη στη βελτίωση των προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, ειδικότερα, βρίσκεται στο +0,75%, ο γερμανικός DAX στο +0,81%, ενώ το πρωί ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο +1,5%.

Στηρίγματα από ΑΔΜΗΕ, πιέσεις στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές δείχνουν να ελέγχουν πλήρως της συναλλαγές, με τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ να συνεχίζει τις ανοδικές «πτήσεις», κινούμενη στο +1,7%. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Lamda Development, ΕΧΑΕ και ΕΛΠΕ.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Aegean υποχωρεί κατά σχεδόν 0,8%, εν μέσω των αβεβαιοτήτων για την εξέλιξη της πανδημίας και το έγκαιρο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Σημαντικές ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στην Ελλάκτωρ, η οποία υποχωρεί κατά 2,5% εν μέσω των μετοχικών τριγμών που καθιστούν αβέβαιη την υλοποίηση της ΑΜΚ των 120,4 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 54 μετοχές καταγράφουν κέρδη, 13 μετοχές σημειώνουν απώλειες, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 56,6 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News